Dobrom partijom opravdali epitet derbija: Borac i Željezničar remizirali u Banjaluci

04.10.2021. | 20:13

Fudbaleri Borca i Željezničara su pružili dobru partiju i opravdali epitet derbija 12. kola Premijer lige BiH. Iako je aktuelni prvak bio favorit uoči ovog meča, gostujući fudbaleri su pokazali zube i osvojili vrijedan bod.

Borac je nešto bolje otvorio utakmicu, Enver Kulašin je imao priliku u 11. minuti, ali bivši omladinac Željezničara nije najbolje zahvatio loptu. Prijetio je i Goran Zakarić, ali nije bio precizan. Željezničar je do vodstva stigao u 33. minuti kada je Sedad Subašić nakon solo prodora šutirao, Bojan Pavlović je to odbio, ali samo do veznjaka “Plavih” koji je bez problema poslao loptu u mrežu.

Nedim Mekić je u 39. minuti šutirao sa ivice šesnaesterca i pogodio prečku. Borac je potom pritisnuo u završnici poluvremena, a do poravnanja je stigao preko kapitena Stojana Vranješa koji se lijepo namijestio na lijevu nogu i matirao nemoćnog Josipa Bendera.

Prvu pravu priliku u nastavku bilježimo u 56. minuti kada je Stojan Vranješ glavom šutirao, ali je pogodio prečku. U 69. minuti rezervista Jovo Lukić ima sjajnu šansu, ali mladi napadač loše šutira. Željezničar je u nastavku prijetio uglavnom preko Mekića. Veznjak Željezničara je prvo u 78. minuti šutirao, ali je njegov pokušaj zaustavio Pavlović. Tri minuta kasnije, isti igrač šutirao je preko gola Borca.

Na drugoj strani najopasniji je bio Vranješ. Kapiten Borca  je u 88. minuti dobro šutirao, ali je odbranio to Bender. Na kraju je susret u Banjaluci pred oko 7.000 navijača završen bez pobjednika. Sada slijedi reprezentativna pauza, a u narednom kolu Borac igra protiv Leotara, dok će Željezničar odmjeriti snagu sa Tuzla Cityjem.