Đoković zna da se od njega očekuje zlato na OI: Naučio sam da se borim sa pritiscima

22.07.2021. | 17:46
Novak Đoković prokomentarisao je nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Đoković je u Tokio došao kao šampion sva tri odigrana ovogodišnja Gren slema i rekorder po broju nedjelja na ATP listi.

“Znam da svi od mene očekuju da osvojim zlatnu medalju u Tokiju, volio bih i ja, to nije tajna, sa godinama sam naučio kako da se borim sa pritiskom i upotrijebiću taj recept”, rekao je najbolji teniser svijeta Novak Đoković na konferenciji za medije srpskog olimpijskog tima u glavnom gradu Japana.

“Što si stariji, iskusniji si, imaš više mečeva iza sebe, automatski samouvjerenije pristupaš narednim izazovima jer si svjestan da si to doživio nekoliko puta. U mom slučaju u pitanju su neuspjesi na OI. Jesam bio nervozan u Londonu i Riju, drugačija je vrsta pritiska kad za svoju zemlju ili na drugim turnirima”, izjavio je Đoković.

I zato ovde pristupam kao drugim turnirima, umanjujem očekivanja, barem sopstvena, dodao je svjetski broj 1.

“Možda je kliše, ali pristupiću tako da idem dan po dan, da budem fokusiran na sljedećeg rivala. Ne znam mnogo o njemu, ali kad imaš protivnika koji je slabije rangiran od tebe, obično oni nemaju šta da izgube. Ti prvi mečevi su nezgodni, protivnici nemaju šta da izgube. Nadam se da ću otvoriti turnir na najbolji način. Ja sam tip igrača koji, kako turnir odmiče, bolje igram i bolje se osjećam. Nadam se da ću krenuti pobijedom”, istakao je Đoković.

On je dodao da se sjajno osjeća kao dio tima Srbije.

“Ovo je četvrti put u karijeri, imao sam sreću da osvojim bronzu 2008. godine, djeluje kao mnogo davno. Olimpijsko iskustvo je jedinstveno, najposebniji, istorijski događaj, predstavljaš zemlju, dio si tima, osjećaj je drugačiji. Kao individualni sportista predstavljam Srbiju gdje god idem, ali na OI osjećam timski duh. Podrška saboraca je tu. Imao sam najbolju gren slem sezonu do sada, nisam mogao da imam bolju uvertiru pred OI. Nadam se da ću imati i dobar turnir”, istakao je Đoković.

On je ponovio da se ne opterećuje previše pričom o najboljem u istoriji.

“Možda vam je dosadno da idem polako, oprezno, koncentrisan sam na sljedeći izazov, ali to je pristup koji moram da imam. U prošlosti vjerovatno nisam to potpuno i to mi se obilo o glavu. Mnogo toga je uticalo na mene. Znam da je istorija na talonu, privilegovan sam što sam u toj poziciji”, istakao je Đoković. On je ponovio da je osvajanje sva četiri gren slema, plus olimpijsko zlato, što je uspjela samo Štefi Graf 1988, nekada bio san, a sada djeluje prilično realno.

Takođe, istakao je da mu je žao što neće biti navijača, da ga publika pokreće i da je zato u jednom trenutku imao dilemu da li da dolazi u Tokio, piše B92.

Oznake: Đoković, Zlato