Đoković traži da Vimbldon hitno promijeni sporno pravilo

10.07.2023. | 22:11

Novak Đoković nastavlja da ređa dobre rezultate na Vimbldonu 2023, ali ima šta da poruči i organizatorima.

Evo kako je o tome svoje čitaoce obavijestio “Dejli miror”, u tekstu pod naslovom “Đoković se složio sa Endijem i Džejmijem Marejom, pritisak raste na šefove Vimbldona”:

“Novak Đoković se pridružio Endiju Mareju u apelu čelnicima Vimbldona da promene termin igranja na Centralnom terenu jer zabrana igranja posle 23 časa izazive probleme na grend slemu.

Srbin je morao da prekine svoje napore u nedjelju uveče pri vođstvu od 2:0 u setovima protiv Huberta Hurkača jer su obojica bila prinuđena da napuste teren prije ‘policijskog časa’. To je značilo da je branilac titule morao da se vrati na Centralni teren u nedjelju, gdje je na kraju i ostvario pojbedu u četiri seta.

Problem koji Vimbldon ima ide iz činjenice da se mečevi na otvorenim terenima odvijaju već od 11 časova, ali na Centralnom terenu počinju tek u 13:30 po lokalnom vremenu. Istina, na Terenu broj 1 počinju pola sata ranije. To dovodi do toga da se tri odvojena susreta teško mogu završiti (u istom danu), a igrači su ti koji plaćaju cijenu.

Đoković je jasno stavio do znanja svoj stav po ovom pitanju:

– Naravno, “policijski čas” je vjerovatno nešto što se teže da promijeniti, a ja to razumijem, zbog zajednice i stambene zone u kojoj se nalazimo. Mislim da mečevi mogu da se pomjere, da počnu bar u podne. Mislim da bi to značilo, da bi to napravilo razliku – kaže Novak.

Osvajač 23 grend slem titule je nastavio na sljedeći način:

– Iako je bilo lijepo što smo imali šansu ovih posljednjih godina da treniramo na Centralnom terenu prije nego što turnir počne, moram da kažem da nisam ljubitelj toga. Radije ne bih trenirao na Centralnom terenu prije nego što takmičenje počne. Ovo kažem jer mislim da bi to pomoglo samom igralištu. U pitanju je, pritom, najosjetljivija podloga koju imamo u našem sportu. Zato možete da vidite kako trava propada čak i poslije svega nekoliko treninga na njoj, usljed trčanja tamo-amo, klizanja… – zaključio je Novak Đoković”, navodi se u tekstu “Dejli mirora”.

Podsjetimo, pravog odmora za Noleta nema, jer na Centralni teren opet izlazi već u utorak, kada igra četvrtinale.