Đoković danas protiv Cicipasa u finalu Australijan opena

29.01.2023. | 08:14

Srpski teniser Novak Đoković igraće danas u finalu Otvorenog prvenstva Australije protiv Grka Stefanosa Cicipasa.

U slučaju trijumfa, Đoković bi osvojio 22. Grend slem titulu u karijeri, čime bi se izjednačio sa velikim rivalom Rafaelom Nadalom.

Najbolji srpski teniser je rekordnih devet puta osvajao Australijan open i nikada nije poražen na “Rod Lejver” areni u meču za titulu.

Na putu do svog desetog polufinala Australijan opena Đoković je izgubio samo jedan set – u meču drugog kola protiv Francuza Enca Kuakoa.

Roberta Karbaljesa Baenu, Grigora Dimitrova, Aleksa de Minora, Andreja Rubljova i u polufinalu Tomija Pola savladao je rezultatom 3:0.

Cicipas je u polufinalu savladao Karena Hačanova iz Rusije poslije četiri odigrana seta, a sa turnira u Melburnu prethodno je eliminisao i Juržija Lehečku /3:1/, Janika Sinera /3:2/, Talona Grikspora /3:0/, Rinkija Hidžikatu /3:0/ i Kventina Halija /3:0/.

Grk je posljednji put savladao Novaka 2019. godine na mastersu u Šangaju da bi narednih deset mečeva izgubio.

Đoković i Cicipas danas ne igraju samo za trofej jer će drugi put zaredom finalisti grend slema direktno odlučivati i o prvom mjestu na ATP listi.

Srpski teniser dobio je 40 uzastopnih mečeva odigranih u Australiji. Neporažen je već pet godina, od susreta osmine finala u Melburnu 2018. godine.

Đoković igra svoje deseto finale u Melburnu i daleko iza njega su četvorica tenisera sa po sedam finala – Rodžer Federer, Roj Emerson, DŽek Kroford i DŽon Bromvič.

Novak je i prvi teniser sa 33 grend slem finala u singlu – ima dva više od Federera, a tri od Nadala.

Meč će početi u 9.30 časova po srednjoevropskom vremenu.