Đirona srušila Barsu, na putu je da pokori Španiju! Neće moći da igra Ligu šampiona sljedeće sezone?

11.12.2023. | 11:02

Španski klub Đirona najveće je iznenađenje u ligama petice ove sezone.

Đirona je u nedjelju naveče u gostima pobijedila Barcelonu 2:4 te tako samo potvrdila izvrsnu formu koju pokazuje tokom cijele sezone. Prva je na tabeli španske lige, u leđa joj gledaju klubovi Real, Barcelona i Atletico Madrid.

Kako sad stvari stoje, Đirona će vjerovatno završiti sezonu na nekom od mjesta koja vode u Ligu šampiona. Da bi to ostvarila, dovoljno je da na kraju sezone bude najmanje na četvrtom mjestu. No smije li Girona, kao filijala Mančester Sitija, uopšte nastupati u Ligi šampiona ako u njoj igra i Mančester Siti?

Đirona je postala dio City Football Groupa 2017. godine. UEFA je tada dozvolila da u evropskom fudbalu jedna grupacija drži više klubova. Od tada Sitijevi vlasnici podržavaju finansijski i kadrovski ovaj manji španski prvoligaški klub.

Siti mora smanjiti uticaj

UEFA, naravno, ima pravilo kojima sprečava da dva kluba koji imaju iste većinske vlasnike mogu učestvovati u istom takmičenju. Ipak, kad su u pitanju Đirona i Siti, postoji pravni način kojim bi se pravila UEFA-e mogla zaobići. Naime, City Group nema ni pola udjela u vlasništvu Đirone, već drži 47 odsto akcija.

Nezgodno izgleda činjenica da je predsjednik uprave Pere Guardiola, brat Pepa Guardiole. Kako bi Đirona mogla zaigrati u Ligi šampiona, svi članovi uprave povezani sa Sitijem morali bi odstupiti sa svojih pozicija. Takođe, klubovi bi trebali ograničiti međusobno trgovanje igračima, kako bi dokazali da među njima nema intenzivne saradnje, piše Index.

Događalo se ovo i ranije

Nije ovo prvi put da se povlači pitanje zajedničkog vlasništva. Lajpcig i Salcburg bez problema zajedno igraju Ligu šampiona, a prije tri godine Milan i Lil igrali su jedan protiv drugog u Evropa ligi, iako su imali istog vlasnika. UEFA je napravila kontrolu i nije pronašla nikakvo kršenje pravila.

Foto: Facebook.com/gironafc/