Djed pobjegao iz Banjaluke, unuk igra pod lažnim imenom: Hrvat dobio otkaz zbog skandala

19.09.2023. | 08:10

Sjevernoamerička fudbalska liga potvrdila je zvanično da je raskinula ugovor sa vezistom Montreala Matkom Miljevićem.

Razlog je “postupanje štetno po ligu”, prenio je ESPN.

MLS je u saopštenju za javnost naveo da je odluka donijeta nakon istrage zbog kršenja “ugovora o igranju”. Kanadski mediji su prvo objavili da je 22-godišnji igrač rođen u Majamiju nastupao za amaterski klub u ligi Kvebeka, i to pod lažnim imenom.

Tom prilikom, Miljević je čak isključen zbog udaranja protivničkog igrača u lice. Igranje u bilo kojoj ligi osim u MLS smatra se kršenjem standardnog ugovora igrača i lige, a trener Montreala Ernar Losada potvrdio je da je upoznat sa optužbama protiv Miljevića, navodi Sportal.

– Upoznati smo sa situacijom i postoji otvorena istraga o ovom pitanju. Matko neće biti na treningu dok se sve ne riješi. Ljudi koji treba da donose odluke će ih donijeti, ali nije na meni da dajem svoje mišljenje dok smo u istrazi – rekao je Losada.

Proizvod akademije Boke Juniors, Miljević, bio je u trećoj sezoni sa timom i nije dobijao mnogo vremena za igru, imao je samo 124 minuta u osam prvenstvenih nastupa ove sezone. Miljević je u MLS debitovao za Montreal 2021. godine i nastupio je u 35 ligaških utakmica (osam puta starter), dao je dva gola i ima dvije asistencije. Montreal je sredinom februara objavio da će Miljević biti isključen 8-12 nedjelja nakon operacije meniskusa u lijevom koljenu.

Prije tri godine, Miljević je zaintrigirao Hrvate, pošto mu je deda Hrvat koji je 1945. godine otišao iz Jugoslavije i Banjaluke u Argentinu po dobro poznatoj i kontroverznoj “šemi”.

Fudbalski savez Hrvatske je tada pozvao Miljevića, ali Davor Šuker nije dobio pozitivan odgovor.

– Nedavno je zvonio telefon, sa druge strane je bio Davor Šuker. Nisam ni znao ko je on, tek kasnije sam ga potražio na internetu i vidio da je bio fantastična devetka na Svjetskom prvenstvu. Svakodnevno me zovu, insistiraju da igram za njih, ne zatvaram vrata. O Hrvatskoj dosta razmišljam zbog djede, uvijek je sanjao da ću igrati tamo – rekao je prije tri godine Miljević za La Nasion.

Zanimljivo je da je Miljević imao pravo još na dres BiH, zbog banjalučkih korjena.

Oznake: Hrvat, Otkaz, Skandal