Divljanje u Engleskoj: Poljski huligani zapalili policajca i ranili još trojicu VIDEO

01.12.2023. | 10:38

Poljski fudbalski huligani zapalili su policajca i ranili još trojicu pred gostovanje Legije u Birmingemu protiv Aston Vile.

Iz Birmingema stižu dramatični snimci žestokih borbi policije sa huliganima na ulicama engleskog grada u četvrtak uveče koje su dovele do 39 hapšenja.

Jedan policajac koga je zahvatio plamen nakon što ga je pogodila baklja zadobio je opekotine pa je hospitalizovan.

Svim poljskim navijačima je zabranjen ulazak na stadion, ali mala grupa je uspjela da provali zaštitnu ogradu i približi se Vila parku pa su se mogli čuti kada je Legija postigla gol.

Vila je kasnije preokrenula na 2:1.

Navijači Legije su nasilno ušli nakon što je policija Vest Midlenda objavila na društvenim mrežama da ne puštaju navijače Legije na stadion, nakon što su organe reda napali bakljama.

Ovo je trebalo da bude sjajno veče fudbala u kojem bi uživali navijači oba kluba. Nažalost, bilo je užasnih scena u kojima su navijači bacali rakete i druge projektile na naše policajce – rekao je glavni inspektor Tim Robinson, komandir organa reda koji su bili zaduženi za utakmicu.

“Bili smo tu da pomognemo da ljudi budu bezbedni, ali bezbjednost policajaca je bila ugrožena zbog žalosnih postupaka drugih. Zbog ekstremnog nasilja, nije bilo druge nego da se spriječi ulazak gostujućih navijača na stadion. Bezbjednost svih je naš prioritet i jasno je da nismo imali drugu opciju”, dodao je Robinson.

“Dejli mejl” prenosi da je Legija bila nezadovoljna smanjenjem broja karata za svoje navijače nakon što im je Vila omogućila samo 890 ulaznica, na osnovu savjeta policije.

Pravila UEFA dozvoljavaju gostujućem timu pet odsto kapaciteta stadiona, što bi bilo jednako 2.100 ulaznica u Vila Parku.

U zvaničnom saopštenju Legije, oni su optužili Vilu da odbija da dodijeli ulaznice gostujućim navijačima u skladu sa propisima UEFA za meč Lige Evrope.

Restriktivnim mjerama Aston Vila nepotrebno zaoštrava atmosferu. Po našem mišljenju, takve mjere su kontraproduktivne i neosnovane. Aston Vila je čvrsto odbila da se pridržava UEFA pravila takmičenja odbijajući da dodijeli predviđeni fond karata za gostujuće navijače. Legija je iznijela kompromisno rješenje, predlažući dodjelu 1.700 karata za naše navijače – cifra koja odražava broj dodeljenih navijačima engleskog kluba koji putuju u Varšavu. Ovaj prijedlog je zvanično prihvaćen i propisno dokumentovan u izvještaju delegata UEFA od 21. septembra – saopštila je Legija i dodala:

“U svjetlu ovog sporazuma, pristalice Legije počele su sa pripremama za put preko Lamanša, uz razne troškove, uključujući avionske karte i hotelske rezervacije. Međutim, 2. novembra, Legija je dobila neočekivanu i revidiranu odluku u vezi sa raspodjelom karata, koja je očigledno zanemarila prethodne dogovore. Broj karata je smanjen na samo 890, što predstavlja zapanjujuće smanjenje od preko 50%”, dodaje se.

Suočena sa ovom neodrživom situacijom, Legija je u više navrata ulagala žalbe Aston Vili, pozivajući ih da poštuju propise postavljene 21. septembra.

Vila je uzvratila sopstvenom izjavom u četvrtak uveče, osuđujući scene nasilje na ulicama ispred svog stadiona.

Fudbalski klub Aston Vila može da potvrdi da nijednom gostujućem navijaču nije bilo dozvoljeno da uđe na Vila Park po savjetu policije Vest Midlendsa nakon velikih nereda ispred stadiona izazvanih od strane gostujućih navijača – poručili su iz birmingemskog kluba.

Vila je objasnila zašto je smanjen broj karata za Poljake.

Bezbjednosne vlasti Velike Britanije, UEFA i Aston Vila, saopštile su 2. novembra da će dodela ulaznica za gostujuće navijače za ovaj meč biti smanjena na 1.002 po savjetu bezbjednosnih vlasti kao rezultat prethodnih velikih nereda koje su izazvali navijači Legije prošlog mjeseca u Alkmaru – saopštila je Vila.

Više holandskih policajaca je povrijeđeno tokom tog nereda. Kao posljedica toga, UEFA je zabranila navijačima Legije da putuju u Mostar na utakmicu protiv Zrinjskog.

Pristalice Legije su se uputile ka parku Vila pre početka utakmice, ali su se susrele sa barijerom i zidom policajaca koji su nosili šljemove sa vizirima da bi se zaštitili, navodi B92.