Divljanje navijača: UEFA žestoko kaznila Hajduk zbog nereda Torcide

13.06.2023. | 12:12

Hrvatski fudbalski klub Hajduk žestoko je kažnjen zbog pirotehnike i divljanja navijača na polufinalnoj utakmici protiv Milana i na finalnoj utakmici protiv AZ Alkmaara

Ako ste mislili da je HNS, odnosno disciplinski sudac, grub i žestok prema hrvatskim klubovima, kad su u pitanju kazne zbog pirotehnike i divljanja huligana, malo ste se zeznuli. Primjera radi, zbog pirotehnike Torcide na derbiju protiv Dinama, Hajduk je prošle godine platio 55.000 kuna. Usporedite li s kaznama UEFE – sitnica.

Zbog ogromne pirotehnike na prošlogodišnjem finalu Kupa protiv Rijeke na Poljudu, kažnjeni su s ogromnih 100.000 kuna, što je malo više od 13.000 evra. I bila je to rekordna kazna. U “manjim” utakmicama, kao protiv Belupa, Istre, Torcidin šou ih košta desetak hiljada kuna.

Pitate li UEFA, to je sitnica. Kako doznaje 24sata, Hajduk će za bakljadu na utakmici protiv Milana u polufinalu Lige prvaka mladih u Ženevi morati platiti 29.750 evra, dok će zbog “derneka” Torcide u finalu protiv Alkmaraa morati platiti čak 34.000 evra! Odnosno, za te dvije utakmice splitski će klub iz blagajne na UEFA adresu morati poslati 63.750 evra!

Ogromna je to kazna koju su svojem klubu priuštili ljudi koji se zovu navijačima i koji se zaklinju u ljubav prema klubu. Hajduk je hronični povratnik krivičnih djela zbog Torcide, a UEFA, kao što vidimo, nema prema tome previše milosti.

Hajduk još nije objavio novčane kazne koje je dobio od UEFE zbog divljanja svojih navijača, a one su, kao što vidite, izuzetno visoke. Stoga, ovo je ogromno upozorenje i za naše navijače za utakmicu protiv Nizozemske. Na stadionu u Roterdamu biće 14.000 hrvatskih navijača, a upravo zbog ogromnih kazni UEFE apelujemo na fer i korektno navijanje, bez pirotehnike, tučnjave i sličnih huliganskih “igrica”.

Neredi su u Ženevi počeli još prije utakmice protiv Milana, kad je na trgu kraj stadiona, nakon provokacije huligana domaćeg Servettea, došlo do sukoba s policijom, a bili su tamo i roditelji s djecom koji su bježali od dima. Letjele su boce i baklje.

Tokom utakmice bilo je masovne pirotehnike, a UEFA je brže-bolje za finale premjestila navijače Hajduka na južnu tribinu kako bi baklje bile što manje vidljive u prenosu. Nije previše pomoglo, opet su brojni unijeli baklje, a nakon uvjerljivog poraza 5-0 još se i međusobno potukli.

Za Hrvatsku se može navijati i bez baklji. Hrvatski navijači su na Svjetskom prvenstvu u Rusiji  i Katru, bili fenomenalni i upravo ih je njihova podrška dovela do srebra i bronze i istorijskih uspjeha. Stoga, apeluju hrvatski mediji da navijači pripreme grlo i dlan jer, kao što se može vidjeti, UEFA rigorozno kažnjava svako iščašeno ponašanje, a taj novac bolje je potrošiti za razvoj neke omladinske škole, omogućiti nekoj djeci da imaju fudbalsko igralište nego ga baciti u vjetar zbog nekoliko baklji.

Oznake: Hajduk, Kazna