Diego Simeone pred igračima nikad nije izgovorio ime jednog fudbalera: Zvao ga je “patuljak”

18.12.2023. | 09:56

Trener Atletiko Madrida Diego Simeone odbio je zvati Lionela Mesija po imenu u pokušaju da zaustavi zvijezde Barselone i umjesto toga je koristio podrugljivi nadimak. Detalje je ispričao odnedavno penzionisani Filipe Luis.

Mesi koji je nedavno osvojio Zlatnu loptu terorisao je odbrane u La Ligi tokom svojih 17 sezona u dresu Barselone postigavši nevjerovatna 474 gola tokom svog vremena u Španiji.

Suočeni sa zadatkom da zaustave vrlo vjerovatno najboljeg igrača u istoriji protivnički treneri eksperimentisali su s raznim metodama pokušavajući umanjiti njegovu prijetnji po gol.

Protivnik koji nimalo nije štedio Mesija bio je Atletiko Madrid, a trener tog kluba Diego Simeone je pokušavao ublažiti Mesijev talent na nekoliko načina. Detalje je ispričao Filipe Luis.

Brazilac je objasnio kako je Il Kolo pokušavao napraviti posebne taktičke izmjene u svom pristupu utakmici dok je pokušavao ugušiti prijetnju omalene zvijezde. Tako u svlačionici nikad nije izgovarao njegovo ime.

“U Atletiku Simeone bi stavio četiri igrača na Mesija! I kad bi on zabio nije krivio nikog od igrača jer smo mi sve svoje odradili. To je jednostavno bio Mesi”, rekao je penzionisani lijevi bek.

“Prije utakmica protiv Barselone, Simeone nikada nije koristio Mesijevo ime. Uvijek ga je zvao ‘patuljak’, tako da ga se ne bismo bojali kad smo bili ispred njega.”

Uprkos svim naporima, dugogodišnji trener Jorgandžija često bi se mučio zaustavio osmerostrukog osvajača Zlatne lopte tokom utakmica protiv Barselone, prenosi Sportsport.

Zapravo, trenutni kapiten Gaučosa uspio je zabiti 32 gola i devet asistencija u svoja 43 nastupa protiv Atletika u svim takmičenjima, uz 26 golova u 30 nastupa u La Ligi.

Naravno u javnim istupima Simeone bi obično imao samo riječi hvale za Mesija kao što je bio slučaj nakon što je Argentina osvojila Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Inače, Mesi je trenutno član Inter Miamija pa Simone koji više od decenije vodi Atletiko više ne mora strahovati od svog sunarodnjaka.