Detalji napada huligana: Majmunski urlici i nacistički pozdravi VIDEO

30.10.2023. | 10:41

“Gađenje i sram”, stoji na naslovnici francuskog “L‘Équipea” jutro nakon velikog incidenta koji je izbio prije utakmice desetog kola francuskog prvenstva između Marseja i Liona.

Tokom dolaska uprave i igrača gostujuće ekipe na marsejski “Velodrom”, izbili su incidenti u kojima je najviše povrijeđen glavni trener “Lavova”, Fabio Groso. Italijan je zadobio posjekotinu 3 cm iznad lijevog oka i jedva vidi na to oko.

Prema navodima portala “RMC Sport”, na autobus Liona bačena su dva kamena, a jedan od njih povrijedilo je trenera i raskrvario mu glavu.

 

Isti izvori navode kako su incident počinili navijači Marseja, što je rezultiralo daljim sukobom između navijačkih grupa. Prema “L‘Équipeu”, osim napada domaćih navijača na autobus Liona, viđeni su i rasistički ispadi od strane 600-tinjak navijača Liona, koji su se ubrzo nakon prvobitnog incidenta iskrcali blizu stadiona u želji za obračunom. Pod jakom policijskom kontrolom uspjeli su u relativnom miru doći do zone za posjetioce, na placu “Jean-Bouin”, malo prije 20 sati.

Tamo ih je dočekala velika grupa domaćih navijača koji su pjevali homofobne povike, a oni su uzvratili upućivanjem rasističkih gestova: majmunskim urlikanjima, nacističkim pozdravima i pokazivanjem pasoša. Neke od tih akcija, za koje se smatra da su djelo male radikalne grupe “Mezza Lyon”, od kojih se velika većina zajednice navijača “Lavova” ipak distancira, snimljene su. Francuzi pišu da bi huligani iz Liona, kojima je već duže vrijeme zabranjen pristup stadionu, mogli biti među osobama koje su počinile kažnjive radnje.

Nakon što su se igrači provukli do stadiona, uprava Liona i Marseja održala je krizni sastanak u kojem je odlučeno da se utakmica neće odigrati. Službeni spiker najavio je odluku na stadionu tri minute prije očekivanog početka utakmice.

Meč je nakon incidenta otkazan, a o svemu se oglasio i predsjednik Marseja:

“To je potpuno neprihvatljivo. Mislim na Fabija Grosa, ono što mu se dogodilo je neprihvatljivo. Uništiti su atmosferu koju je trebalo pratiti preko 60 hiljada ljudi… Čak i ako je izvan stadiona… Ljut sam, užasnut sam. Ovome što se dogodilo nema mjesta ni u fudbalu ni u društvu. Dođeš igrati fudbal i završiš s ovakvim situacijama izvan stadiona, to je potpuno neprihvatljivo” kazao je za “PrimeVideo” gospodin Pablo Longoria.

Oznake: Huligani, Marsej, Napad