Decenije prolaze, medalje ni na vidiku: Kritike iz Srpske na rad Olimpijskog komiteta

04.05.2022. | 07:19

Punih 30 godina je prošlo od prvog pojavljivanja sportista iz BiH na Olimpijskim igrama, ali iz osam pokušaja niko od njih nije uspio da se domogne medalje, a kritike na rad Olimpijskog komiteta BiH stižu iz Republike Srpske.

Direktor Biciklističkog saveza BiH Vladimir Kuvalja kaže da mu posebno smeta to što interesi sportista iz Srpske nisu zaštićeni na najbolji način.

“Javna je tajna da se srpski predstavnici u OK BiH godinama ne biraju u Republici Srpskoj nego u Sarajevu, a koliko sam upoznat ista je situacija i sa predstavnicima hrvatskog naroda”, rekao je Kuvalja za “Glas Srpske”.

On je dodao da to pokazuje i posljednja dodjela stipendija, jer od 13 sportista za koje je procijenjeno da su kandidati za nastup u Parizu 2024. godine čak 12 živi na prostoru FBiH, a svi se takmiče u klubovima koji egzistiraju u tom entitetu.

Kuvalja zato predlaže da kancelariju Olimpijskog komiteta BiH imaju u Banjaluci.

Prvi čovjek Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević kaže da se Olimpijski komitet BiH ponaša kao privatna ustanova koja nikom ne polaže račune.

“Možda je najbolje reći da je nerad u Olimipijskom komitetu BiH odraz stanja u BiH u kojoj malo šta funkcioniše kako treba. Sport je u svakoj zemlji ogledalo države i društva”, rekao je Umičević.

Trener Streljačkog kluba “Geofon” iz Teslića Neven Rašić kaže da je površan kriterijum pri odabiru stipendista jedan od problema koji moraju biti riješeni kako niko ne bi bio oštećen.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Milanko Mučibabić tvrdi da se stipendisti biraju isključivo po rezultatima, ali je dodao da će biti urađena revizija poslije Mediteranskih igara kako bi se vidjelo “prolazno vrijeme” onih koji su dobili stipendiju i eventualno nagradio neko ko ostvari dobar rezultat.

Oznake: Kritike