Darko Vojvodić stopama Rakojevića i Smileskog

Fudbaleri Borca rezultatima na prvoligaškim terenima ekspresno su izborili povratak u Premijer ligu BiH. Crveno-plavi četiri kola prije odlaska na kratkotrajnu pauzu između dvije sezone imaju čak 21 bod više od najbližeg pratioca Sloge iz Gornjeg Crnjelova, a šampionski šampanjac otvorili su 11. maja, kada su trijumfom u Prijedoru (1:3) i matematički obezbijedili prvo mjesto i čekirali kartu za elitni rang bh. fudbala.

Igrači u crveno-plavim dresovima bitke za prvoligaške borbe počeli su (i završiće) sa Darkom Vojvodićem, koji će na taj način postati prvi Borčev trener još od sezone 2005-06 koji se zadržao od početka do kraja sezone na tradicionalno “užarenoj” crveno-plavoj trenerskoj klupi.

Posljednji stručnjak prije Vojvodića (ima ugovor sa klubom do ljeta 2020. godine) kojem je pošlo za rukom da predvodi jednu generaciju fudbalera Borca od prvog do posljednjeg kola tokom jedne takmičarske sezone bio je Zoran Smileski. Makedonski strateg preuzeo je trenersku palicu od Slavoljuba Stojanovića 11 kola prije kraja takmičenja u Premijer ligi BiH za sezonu 2004-05. Te 2005. godine Borac je po prvi put u klupskoj istoriji ispao iz elitnog ranga bh. fudbala, ali je strateg pod čijom komandom je Borac osvojio Mitropa kup 1992. godine dobio povjerenje rukovodstva da ekipu predvodi na putu povratka u elitu kroz Prvu ligu Republike Srpske. Smileski je uspio da ostvari zacrtano, ali je u ljetnoj pauzi došlo do promjene na klupi, pa je ulogu prvog trenera preuzeo Mihajlo Bošnjak.

Inače, od osnivanja zajedničkih takmičenja, odnosno od sezone 2002-03, još samo jedan Borčev trener uspio je da “preživi” cijelu sezonu. Bio je to Nikola Rakojević, koji je sa klupe predvodio Borčeve fudbalere u sezoni 2003-04, kada je klub prvi put igrao u finalu Kupa BiH (poraz od Modriče na Koševu, op.a.). Pod njegovom komandom Borac je u drugoj sezoni Premijer lige BiH kakvu danas poznajemo osvojio sedmo mjesto, uz 11 pobjeda, 6 neriješenih rezultata i 13 poraza.

Recimo i to da je najbliži, slobodno možemo da kažemo, podvigu da od početka do kraja sezone bude na Borčevoj platnoj listi bio Vlado Jagodić u sezoni 2010-11. Međutim, u tome ga je “spriječio” Zoran Marić, koji je u toj takmičarskoj godini bio trener crveno-plavih u evropskom dvomeču sa Lozanom i u prvom kolu Premijer lige BiH protiv Širokog Brijega (poraz 2:3 na Gradskom stadionu), poslije čega je smijenjen.

 

Izvor:(borac-sport.com)Ostavite komentar: