Danska preko Češke u polufinale Evropskog prvenstva!

03.07.2021. | 20:05

Fudbaleri Danske plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva poslije pobjede nad Češkom od 2:1.

Danska je riješila posao protiv Češke u prvom poluvremenu i zakazala polufinalni duel sa boljim iz okršaja Engleske i Ukrajine (21.00).

Nordijskoj reprezentaciji ovo je treći put u istoriji da se plasiraju među najbolje četiri ekipe, nakon što su 1992. godine u Stokholmu bili šampioni.

Porazom Češke najbolji strijelac te ekipe Patrik Šik je ostao na pet postignutih golova, koliko ima i Kristijano Ronaldo, pa će biti zanimljivo da li će ih neko prestići do kraja šampionata, s obzirom da niko od fudbalera koji su i dalje na turniru nema više od tri pogotka.

​Već u petom minutu utakmice viđena je prva velika prilika koja je rezultovala golom.

Prilici je prethodio sumnjiv korner, da bi zatim Tomas Dilejni neobjašnjivo ostao potpuno sam na oko deset metara od gola Češke.

On je to iskoristio i glavom poslao loptu iza leđa Vaclika za 1:0.

Danci su u narednih nekoliko minuta nastavili da napadaju, ali su ubrzo Česi preuzeli inicijativu i napravili opsadu gola protivnika.

Češka je konstantno napadala, dok je Danska čekala priliku iz kontri, koje su bile hitre i ubojite.

Upravo je jedna takva sijevnula u 42. minutu, kada je poslije izuzetnog centaršuta Melea na loptu naletio Dolberg i smjestio u mrežu za 2:0.

Česi su munjevito krenuli drugo poluvreme, pa su poslije nepuna dva minuta viđene dvije fantastične odbrane Šmajhela.

Spasa danskom golu, ipak, nije bilo u 49. miutu, kada je Šik u stilu pravog golgetera postigao peti gol na šampionatu za 2:1.

Nastavak utakmice donio je manje-više ono što je viđeno i u prethodnom periodu, pošto su Danci puštali protivniku inicijativu i napadali uglavnom putem kontri, piše “Sputnik”.

I Vaclik i Šmajhel su zabilježili nekoliko fantastičnih odbrana, te su obje reprezentacije vrlo lako mogle do barem jednog gola, ali su mreže mirovale.

Na kraju je Danska uspjela da odoli pritisku protivnika i da sačuva vođstvo, te se plasira u polufinale.