Danas na programu 164. “vječiti derbi”: Zvezda osigurava titulu ili se Partizan vraća u trku

07.04.2021. | 10:30

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana danas od 18 časova odigraće 164. “vječiti” derbi koji prektično može odlučiti borbu za titulu, ako slave crveno-bijeli ili je dodatno zakomplikovati, ako slave crno-bijeli.

Crvena zvezda ima devet bodova prednosti u odnosu na Partizan i trijumfom bi ta prednost postala dvocifrena i jednostavno prevelika da se sustigne do kraja šampionata. Dejan Stanković je imao nekoliko nedoumica oko sastava za ovaj meč, ali čini se da će na kraju Zvezda zaigrati bez klasičnog špica.

Sa druge strane, Aleksandar Stanojević je svjestan šta znači poraz u derbiju. On je istakao da pred meč ima tri dileme oko sastava, ali reklo bi se da će na tom meču dvojicu igrača sačuvati da budu “džokeri” sa klupe.

Meč koji se igra na stadionu “Rajko Mitić” biće prvi Stanojevićev na “Marakani” još od čuvenog 141. derbija kada je na njemu vladao potpuni haos.

Stankovićeva Zvezda će ići na pobjedu, a ovaj susret imaće i svojevrsni humanitarni karakter.

“Svjesni smo da imamo ‘meč loptu’ kod kuće, želimo da nastavimo pobjednički niz i Crvena zvezda, barem od kako sam ja trener, uvijek ide na pobjedu. Bićemo organizovani, inteligentni, čvrsti, ali derbi je nepredvidiv i težak za prognoziranje”, rekao je trener Stanković u najavi meča.

I njegov kolega Stanojević najavljuje težak susret.

“Sigurno da će odlučiti da li smo još u igri ili ne. Ja sam rekao igračima. Mi smo mnogo veliki klub, ne znači mi ništa pobjeda u derbiju, ako ne osvojimo titulu. Ova utakmica nam donosi da donesemo tu neizvjesnost do kraja, da ostanemo konkurentni, jedino nas pobjeda drži u tome. Ako izgubimo, definitivno nemamo šanse za titulu”, rekao je Stanojević.

Ne treba zaboraviti ni na preostale učesnike derbija – sudije – a treba napomenuti da će ovo biti posljednji ligaški derbi na kojem neće biti VAR tehnologije.

U dosadašnja 163 “vječita” derbija, Crvena zvezda je imala više uspjeha. Slavili su 64 puta, u 52 navrata je bilo neriješeno, dok je Partizan pobijedio 47 puta. Gol-razlika je 228:197 u korist crveno-bijelih.