Danas je veliki dan: Spektakularan vatromet označio početak 32. Ljetnih OI

Ljetne olimpijske igre svečano su otvorene u Tokiju, a osim fantastičnih specijalnih efekata i bogatog umjetničkog programa na Olimpijskom stadionu, sama ceremonija je izgledala dosta tužno s obzirom na to da na njoj zbog strogih korona pravila u Japanu ne može prisustvovati ni 1.000 ljudi.

Nakon ceremonije otvaranja očekuje se izlazak svih sportista učesnika na Olimpijskom stadionu.

Podsjetimo, da će bh. tim u Tokiju predstavljati Amel Tuka i Mesud Pezer u atletici, Larisa Cerić u džudu, Lana Pudar i Emir Muratović u plivanju, Nedžad Husić u tekvandou i Tatjana Đekanović u streljaštvu. Za našu zemlju nastup u Tokiju bit će osmo učešće na Ljetnim olimpijskim igrama.

Na žalost, BiH se ne može pohvaliti medaljama sa Olimpijade, a sve oči bh. javnosti u Tokiju bit će uprte u najboljeg bh. atletičara Amela Tuku, vlasnika srebra sa Svjetskog prvenstva u atletici iz Dohe 2019. godine.

Većina sportskih dešavanja održat će se na širem području Tokija, a nekoliko fudbalskih utakmica i maraton održaće se u gradu Saporo. Inače, gledaoci će moći da prate takmičenje u 33 sportske discipline, sa 339 događaja na 42 lokacije.

Iako je otvaranje planirano za danas, neke discipline već su počele, a postavljen je i prvi svjetski rekord. Korejka An San osvojila je 680 bodova u gađanju lukom, što je novi rekord.

 

Ostavite komentar: