Danas finalna etapa biciklističke trke Beograd-Banjaluka i proglašenje ukupnog pobjednika

17.04.2022. | 08:21

Iz Dervente danas startuje finalna etapa 16. Međunarodne biciklističke trke “Beograd-Banjaluka”, a biće poznat i ukupni pobjednik.

Biciklisti će od Dervente preko Srpca, Gradiške i Laktaša do cilja u Banjaluci morati da savladaju 155 kilometara.

Završnica trke i proglašenje pobjednika je u 16.00 časova kod Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, a svečanosti će prisustvovati i ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović.

Međunarodna biciklistička trka “Beograd-Banjaluka”, u kojoj učestvuju takmičari iz 30 zemalja, među kojima su SAD, Kanada, Novi Zeland, Slovenija, Bugarska, Italija i Francuska, startovala je 13. aprila iz Beograda.

Poljak Alan Banašek juče je pobjedio u četvrtoj etapi od Doboja do Prijedora. On je bio najbrži i u prvoj etapi od Beograda do Obrenovca.

Pobjednik druge etape bio je biciklista Filipe Fortin iz njemačke ekipe “Maloja puš bajkers” koji je najbrže prevezao dionicu od 122 kilometra od Obrenovca do Bijeljine.

Poljak Jakub Kačmarek pobjednik je treće, najteže etape Međunarodne biciklističke trke “Beograd-Banjaluka”, koja je vožena od Bijeljine do Vlasenice.

Prva trka održana je 2007. godine uz učešće svega pedesetak biciklista na startu, a sada se za ukupnog pobjednika takmiči 175 biciklista, što je, prema pravilima Međunarodne biciklističke unije, maksimalan broj.

Generalni pokrovitelj ove trke je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Stalni partneri u organizaciji trke su resorna ministarstva za sport Srbije i Srpske, ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Srpske, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, kao i gradovi domaćini etapa koji godinama pružaju nesebičnu podršku organizatorima.