“Dan pred smrt jedva se popeo uz stepenice”: Djevojka Majka Odža otkrila potresne detalje

04.09.2020. | 13:02

Tijelo tragično nastradalog košarkaša Majkla Odža i dalje se nalazi u Beogradu, a diplomatskom notom Nigerija je zatražila aktivno učešće u rasvjetljavanju ovog slučaja.

Porodica je takođe ovlastila advokatsku kancelariju da zastupa njihove interese u Republici Srbiji. Jedna od osoba koje su aktivno u prvim danima nakon iznenadne smrti Majkla Odža privukle pažnju javnosti je i njegova djevojka Svetlana Srećkov, s kojom je živio zajedno posljednjih 10 mjeseci.

U ekskluzivnom intervjuu za “Blic”, Svetlana govori o svom odnosu sa Odžom i posljednjim danima.

“Početkom jula se žalio da ga boli grlo, izgubio je čulo mirisa. Naravno da je odmah otišao kod ljekara i rekli su mu da miruje 14 dana u karantinu. Žalio se da ga bole pluća. Uradio je testove u „Bel Medicu“, plućno krilo mu je bilo zamagljeno. Radio je terapije, išao je svaki dan u sedam uveče da primi lijekove, poslije sedam dana su mu rekli da nema napretka i da je upala zahvatila i drugo plućno krilo. Morao je da ide na CT sken, pošto je bio preveliki čovek i nije mogla slika na rendgenu čisto da pokaže pluća. Našli su mu nešto veličine graška, nešto na plućima, zaključili su da ima manjak cinka i vitamina. Poslije nedjelju dana uzimanja lijekova, uradio je kontrole i zaključili su da nema više upalu pluća”, ispričala je. Svetlana ipak smatra da Majkl prenaglio u pokušajima da se vrati u formu.

“U posljednjoj nedjelji je ustajao u 6, trčao je od 7 do 8 časova u ponedjeljak i utorak, u srijedu nije jer je padala kiša, svaki dan. Lijepo sam mu rekla da sačeka da se smiri, ne, hteo je da se spremi za sezonu jer je stalno ponavljao da prošlu nije igrao kako treba… Vidjela sam u četvrtak, kada se vratio sa treninga iz Partizana, dan prije smrti na licu da mu nije uopšte dobro. Jedva je uspio da se popne uz stepenice i odmah je legao u krevet”, prisjeća se ona.

Visoki Nigerijac je bio interesantan mnogim klubovima. Svetlana je, prema sopstvenim riječima, iako se ne razumije u košarku, bila svjedok svih tih razgovora jer je Majkl Odžo imao povjerenja u nju.

“Počeo je sa Partizanom da trenira u ponedjeljak, 3. avgusta, nije mi bilo jasno zašto, i kako su mogli da ga puste da trenira sa takvim ljekarskim nalazima koje su sigurno vidjeli. Oni su mu ponudili… dali mjesto gdje da trenira, jer su imali tu salu na stadionu. Ne znam ko je bio taj prijatelj sa kojim se dogovarao, mogla bih da kažem ako budem imala pristup telefonu jer mogu da prepoznam broj, slušala sam preko spikerfona pričali su na engleskom i to vrlo često. To je bio neki agent koji je htio da ga odvuče od Toda, njegovog menadžera, on mu je obećavao taj klub, ne znam koliko timova je spominjao, jedino što znam da mu je stalno pričao: ‘Obezbijediću ti mjesto u klubu, jer Tod to ne može da ti obezbijedi'”, navodi ona.

Svetlana kaže da dokazi o tome postoje i da se nalaze u telefonima Majkla Odža.

“Taj čovjek je zvao 700 puta dnevno, obećavao je kule i gradove, pričali su na engleskom, ako dođemo do telefona, tu je ključ svega….”, ističe.

U javnosti se povela oštra polemika između Crvene zvezde i Partizana oko navodne zainteresovanosti crno-bijelih za visokog Nigerijca. Svetlana po prvi put javno govori i o toj epizodi.

“Zadnje što mi je rekao da treba da ga zove Ostoja Mijailović i još jedan igrač bi bio sa njim, i da bi želio da budem tu kada ga budu zvali. To mi je rekao u srijedu u 10 sati (5. 8. 2020), izašli smo na večeru, ja sam taman došla sa smjene. Partizan ga jeste tri puta zvao, zvali su menadžera Toda da pređe prvo, ali se nećkao… Kada je pričao bila sam tu, volio je da sam tu, iako se u košarku ne razumijem mnogo”, govori Svetlana i otkriva nove detalje.

“Prvi put su ga zvali prije vanrednog stanja zbog korone, drugi put kasnije kada je Volden prešao u Zvezdu, treći put par dana prije smrti, stvarno ne znam ko je to radio u ime Partizana, ali znam šta sam čula. Išao je da trenira, iskreno je očekivao da će ga Zvezda pozvati da se vrati. Rekao mi je da se pokajao što je odbio Zvezdinu ponudu prije korone, i da ga neće zvati dva puta, i da ne zna koliko mu je pametno da ide u Partizan. Čak mu je i Budućnost dala ponudu krajem maja, i mislio je da je možda bolje da ode kod njih, ali nije bio zadovoljan novcem. Neki tim iz Turske, oni su ga zvali danonoćno, Tel Aviv, i Trinkijeri je htio da ga odvede u Bajern, ali su potpisali drugog centra. Da je Trinkijeri ostao u Partizanu, on bi prešao u Partizan kod njega. Čak se sjećam da mu Partizan nije rekao cijenu, već su rekli kada su ga zvali: “Koliko Zvezda plaća, mi ćemo ti dati duplo više”. To je bio taj prvi kontakt kada su razgovarali u tom prelaznom periodu prije vanrednog stanja”, ističe ona.

Svetlani se nije ostvarila želja da po posljednji put vidi Majkla jer niko osim ovlašćenih organa nema pristup tijelu Nigerijca, niti stanu u kojem su zajedno živjeli.

“Ovo što sam ispričala je moja želja da javnost sazna šta se dešavalo sa Majklom. Ja želim da znam kako je umro! Naslušala sam se svakakvih komentara u ovih skoro mjesec dana i pozitivnih i negativnih na moj račun, ali me to ne interesuje! Nema ovo veze sa klubovima, košarkom, niti mene to interesuje. Govorili su tih posljednjih dana da treba da se vrati što brže, da se spremi. Da li su ga slušali, da li su pregledali papire od lekara, da li su vidjeli da je završio terapiju dva dana prije toga, da ne može košarkaški tempo da izdrži, da ne može. Ne razumem, ja sam pakovala te papire od ljekara. Želim da svi znaju šta se dešavalo jer nije moralo ovako da se završi, on jeste bio tvrdoglav, ali je platio najveću cijenu”, govori sa tugom u glasu.

Dokumentacija: Samo šetnja

Prema riječima Lane, kako je Majkl zvao svoju djevojku, on se jul borio sa koronom, ali je uredno skupljao svu dokumentaciju oko liječenja:

“Svi papiri su u stanu kod njega, gdje je držao papirologiju, ali znam da ih je nosio sa sobom u rancu tokom nedjelje u kojoj je počeo sa treninzima u sali na stadionu Partizana, jer sam ih ja pakovala. Pet papira ljekarskih nalaza i dva PCR testa, prvi kada je bio pozitivan, i onaj drugi od 21. jula kada je rezultat pokazao da je negativan. Sve sam to vidjela svojim očima, kao i preporuku ljekara da treba da miruje, odnosno da ima minimalnu fizičku aktivnost, a to je šetnja”, naglašava Svetlana.