Da li ostaje u klubu: Borusija dala ultimatum Mukoku

16.01.2023. | 15:47

Uprava Borusije iz Dortmunda dala je ultimatum mladom fudbaleru Jusufi Mukoku da ovog mjeseca odluči da li će produžiti ugovor i ostati u klubu ili će postati slobodan igrač.

Za 18-godišnjeg napadača zainteresovani su brojni evropski klubovi, poslije dobrog prvog dijela sezone u Bundesligi u kojoj je trenutno najbolji strijelac ekipe sa šest golova u 14 utakmica. On je u novembru u Kataru postao najmlađi njemački reprezentativac učesnik Mundijala.

Njegov ugovor ističe na kraju sezone i mogao bi bez naknade da napusti klub.

Sportski direktor Borusije iz Dortmunda, Sebastijan Kel rekao je za magazin “Kiker” da je klub poslao Mukoki “vrlo atraktivnu ponudu” i da želi odgovor prije nego što ekipa bude igrala protiv Augsburga, 22. januara.

“Jusufa može sada da prihvati ponudu i posveti se Borusiji iz Dortmunda ili će doći do razlaza. Želio bih da izabere nas pošto se još nije razvio i vidim ogroman potencijal u njemu. Ali za nas kao klub postoje granice”, naveo je on.

Mukoko je rođen u Kamerunu, a odrastao u Njemačkoj. Dobro je igrao i postizao je mnogo golova u mlađim kategorijama u Bundesligi zbog čega su i promjenjena pravila pa je kao 16-godišnjak mogao da debituje u seniorskoj konkurenciji, umjesto kao 17-godišnjak.

U novembru 2020. godine, dan poslije 16. rođendana, postao je najmlađi igrač u istoriji Bundeslige, a manje od tri nedjelje kasnije, postao je najmlađi igrač u u Ligi šampiona.