Čuveni atletičar završio karijeru: Volio sam te, stazo

11.02.2022. | 21:16

Američki atletičar Džastin Getlin saopštio je da u 40. godini završava karijeru, koju je obilježila zlatna olimpijska medalja na 100 metara, ali nažalost i suspenzije zbog dopinga.

“Volio sam te, stazo. Dala si mi suze bola i radosti, lekcije koje nikada neću zaboraviti. Štafeta je prošla, ali ljubav nikada neće da izblijedi”, napisao je Getlin na svom Instagram profilu.

Američki sportista je olimpijsko zlato osvojio prije skoro dvije decenije, na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine, kada je pretrčao stazu za 9,85 sekundi.

Svoju dominaciju je potvrdio sljedeće godine na Svjetskom prvenstvu u Helsinkiju u trkama na 100 i 200 metara. Međutim, zbog dopinga suspendovan je 2006. na četiri godine i i na stazu se vratio tek 2010. godine.

Dok ga nije bilo, svjetskom atletskom scenom zagospodarila je munja sa Jamajke Jusein Bolt, koji je osvojio sve moguće titule, tako da je Getlin po povratku na stazu morao da se zadovolji manje sjajnim odličjima. Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine je osvojio bronzu na 100 metara, zatim srebro na SP 2013. i 2015, kao i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine. Nakon što je osvojio posljednju zlatnu medalju s američkom štafetom 4×100 metara i srebro na 100 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi 2019. godine, želio je da karijeru završi na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali ga je u tome spriječila povreda.

Kada se prebroje sva njegova sportska dostignuća nije sporno reći da je bio jedan od najvećih sprintera posljednjih decenija, ali Amerikanac, nažalost, nosi i titulu jednog od najomraženijih sportista. Naravno, za to su krivi doping skandali, ne jedan  nego dva. Osim onog pomenutog iz 2006, Getlin je uhvaćen na djelu i 2001, kada mu je u tijelu pronađen amfetamin.

Tvrdio je da je to sve zbog lijeka koji koristi od djetinjstva jer pati od poremećaja pažnje. Obrazloženje je donekle uvaženo i kazna mu je sa četiri prepolovljena na dvije godine. Kada se pet godina kasnije ponovila ista situacija, previsok nivo testosterona u organizmu je pokušao da opravda rekavši je nevin te okrivivši ljude iz svoje ekipe. Krivicu su jedan s drugoga prebacivali trener i fizioterapeut, a nakon što je umjesto doživotne kazne, koja je neminovnost kada ponovite doping prekršaj, zaradio osmogodišnju suspenziju. Ipak, zahvaljujući saradnji u istrazi nakon žalbe je dobio četiri godine suspenzije.

Upravo ovo izvlačenje izazvalo je bijes kod ljubitelja sporta pa je Getlin gdje god da se kasnije pojavio s tribina dobijao salve uvrede i zvižduka. “Ua” ga je dočekalo na OI 2016. u Riju, a godinu kasnije na SP u Londonu: kada se popeo na podijum sa zlatom oko vrata, dobio je zvižduke, za razliku od trećeplasiranog Bolta kojeg su svi pozdravili.

Iako se javno požalio da ga takav odnos boli, razumijevanje nije dobio ni od slavnog zemljaka Majkla Džonsona, koji je rekao da ne može da podnese ljude koji koriste doping. Gatlin se izvinjavao, ali mu niko nije vjerovao da je iskren. Čak je i prvi čovjek svjetske atletike Sebastijan Ko rekao da nije oduševljen činjenicom da neko ko je odslužio dvije kazne odlazi s jednom od najvećih nagrada koje kraljica sportova nudi, prenose Nezavisne.

Oznake: Kraj karijere