Česi propustili veliku šansu: Dubl odveo Australiju u polufinale Dejvis kupa

23.11.2023. | 08:24

Australijance je gem dijelio od ubjedljivog poraza protiv Češke u četvrtfinalu Svetske grupe Dejvis kupa u Malagi, ali su se na čudesan način izvukli i zahvaljujući pobjedi u dublu zakazali meč za prolaz u finale protiv reprezentacije Finske.

Tomas Mahač je u prvom meču dana dobio Džordana Tompsona, izjednačio je na 1:1 De Minor poslije preokreta protiv Jiržija Lehečke, a trijumf Ozijevcima je donio dubl Ebden, Pursel koji je slomio otpor Lehečke i Pavlašeka 6:4, 7:5.

Mahač je bio bolji Tompsona 6:4, 7:5. U prvom setu je presudio brejk u prvom gemu, dok je u drugom Čeh odlučujući brejk napravio u 11. gemu i donio svojoj reprezentaciji prvi poen.

Djelovalo je da će Jirži Lehečka protiv Aleksa De Minora da završi posao i uvede svoj tim u polufinale. Čeh je vodio 6:4, 5:4 i servirao za meč. I kada se očekivao kraj Australijanac dolazi do prvog brejka u meču. Uveo je set u taj brejk u kojem je bio bolji i izjednačio u setovima na 1:1.

U odlučujućem setu De Minor oduzima servis rivalu u 11. gemu, a onda na svoj servis stiže do pobjede i poravnanja rezultata na 1:1.

Dublovi su presudili ko će u polufinale. Ebden i Pursel su opravdali ulogu favorita i bez mnogo muke dobili rivale za konačan trijumf.

Srbija će danas, ne prije 16 časova, igrati protiv Velike Britanije za prolaz među četiri najbolje selekcije, dok će prije tog duela snage odmjeriti Italija i Holandija.