Čelnici Formule 1 kaznili Botasa za haos na trci u Mađarskoj VIDEO

01.08.2021. | 20:12

Vozač Mercedesa Valteri Botas  saznao je kaznu za izazivanja današnjih sudara na utrci za Veliku nagradu Mađarske, 11. trku ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

On je kažnjen pomicanjem za pet mjesta na sljedećoj utrci nakon što je izazvao haos i lančani sudar u prvom krugu. Trka je brzo nakon početka prekinuta nakon što je Botas udario Landa Norisa , a ovaj zakačio bolid Maksa Ferstapena , koji je nakratko završio van staze.

Noris je odustao od trke, dok je Ferstapen nastavio sa uništenim bolidom, a osvojivši tek 10. mjesto izgubio je čelnu poziciju u konačnom poretku.

Kasnije su odustali i Serhio Perez, Lans Strol, Čarls Leklerk , te sam Botas. Njegovom potezu se jedino radovao timski kolega Luis Hamilton  koji je uspio završiti treći i preuzeti vođstvo u ukupnom poretku.

Noris je morao odustati, dok je Verstappen nastavio, s oštećenim bolidom zauzevši deseto mjesto. Odustali su Sergio Perez , Lance Stroll , Čarls Leclerc  i sam Bottas.

Čelnici F1 su utvrdili kako je Botas izazvao sudar koji se mogao izbjeći u prvom zavoju, u mokrim i klizavim uslovima, prenosi Avaz.

– Žao mi je, momci – rekao je Bottas preko radija.

Naredna trka zakazana je za 29. august, kada se vozi u belgijskom Spa-Frankorčampsu.