Čeferin potvrdio: UEFA odustala od finansijkog fer-pleja

07.04.2022. | 17:32

Duže vrijeme se priča o velikim promjenama u UEFA i ukidanju ograničenja trošenja. Popularni finansijski fer-plej i zvanično odlazi u zaborav. Novi sistem koji je donijet 2010. godine će sada biti zamijenjen novim pravilima i to će se najviše dopasti onim najbogatijim klubovima.

Umjesto dosadašnjih ograničenja, sada će doći do inovacija i jasno je kome će to najviše odgovarati. Poslije sastanka u Nionu je to potvrdio predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin. Kako je objašnjeno, implementiraće se novi sistem koji će se najviše odnositi na prihode, prenosi Mondo.

Prema objavljenim informacijama, klubovi će na transfere, plate igrača i provizije agenata moći da izdvoje maksimalno 70 odsto svojih prihoda i to će biti na snazi za tri godine. Od sljedeće sezone će ta brojka biti na 90 odsto, pa na 80 odsto i onda će se postepeno doći do željene cifre.

“Pravilnik koji je bio na snazi od 2010. godine je poslužio svrsi, zahvaljujući tome je evropski fudbal uspio da se izvuče sa ivice ambisa i napravljena je prava revolucija. Međutim, kako se stvari u fudbalskoj industriji stalno mijenjaju, poputefekata koje je ostavila pandemijam, moramo i mi da uvodimo reforme”, rekao je Čeferin poslije sastanka i dodao da primjena počinje od juna 2022. godine.

Pored toga je saopšteno i da će klubovima od sada biti dozvoljen veći odlazak u minus. Do sada je važilo pravilo da oni mogu da budu u minusu do 30 miliona evra gledajući period od tri godine, sada je ta cifra 60 miliona evra.