Budućnost srpske košarke: Nikola Topić bi mogao da bude prvi pik na NBA draftu FOTO

12.12.2023. | 20:40

Srpski košarkaš Nikola Topić jedan je od onih košarkaša koje NBA skauti posljednjih mjeseci, baš kao i navijači u Srbiji pomno prate.

Njegove igre iz meča u meč oduševljavaju sve, a posljednji u nizu bio je u 11. kolu ABA lige kada je protiv evroligaša, Crvene zvezde, inače njegovog matičnog kluba, ubacio 21 poen, uz 5 skokova i 5 asistencija. Sve ovo donijelo je Topiću mogućnost da na NBA draftu bude i prvi!

Naime, pozajmljeni košarkaš Zvezde u dresu Mege bilježi odlične rezultate, a, kako je osvojio sa mladom reprezentacijom zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, i kako je debitovao za seniorski tim Srbije, jasno je o kakvom je talentu riječ. Tako, prije nekoliko mjeseci pomalo stidljivo, povela se priča da bi na draftu mogao da bude odabran u prvom krugu. Zatim, pričalo se da bi mogao da uđe u prvih deset.

Topić je, sa druge strane, nastavljao da briljira. Nedavno su mu prognozirali drugo mjesto, a sada je prestižni Sbnation, objavio da bi Topić mogao da bude odabran i kao prvi pik na NBA draftu. na ovaj način, mladi srpski košarkaš bi srušio rekord zemlje koji drži Darko Miličić. Njega su odabrali sovjevremeno Detroit Pistonsi sa drugog mjesta.

Ono što je zanimljivo, ovaj sajt navodi da bi upravo Pistonsi mogli da odaberu Topića kao prvog pika.

Oni navode da je Mega tim Jadranske lige koji je razvio Nikolu Jokića i dodaju:

– Topić majstorski obavlja ulogu startnog plejmejkera za Megu iako je najmlađi igrač u timu, rođen je 10. avgusta 2005. Argument da će on biti prvi pik leži u sjajnoj produkciji u ABA ligi: kroz 10 utakmica, prosječno postiže 18.9 poena, 6.8 asistencija, 3.2 skoka i 1.1 ukradenu loptu po utakmici uz šutiranje od 52 posto iz igre. Posjeduje treći najbolji indeks igrača, popularnu ukupnu metriku u evropskoj košarci, u ligi.

– Topićeva karakteristična vještina je prolazak ka košu i postizanje poena. Ima izuzetno brz prvi korak da probije prvu liniju odbrane, i izvanrednu brzinu da se odvoji kada dostigne najveću brzinu. Dokazao je da je vješt u završnoj fazi napadaove godine, postižući 66.3 posto svojih šuteva za dva. Često ga vidimo kako ostavlja svog branioca u prašini i završava sa produžetkom prema košu, ili koči i stvara otvoren prozor dok mu protivnik prolazi pored. Topiću nije potrebno postavljanje bloka da bi stvorio dodir sa obručem, ali je i dalje impresivan u pik-en-rolu. Pokazao je sposobnost da brzo preda loptu kao dodavač i manipuliše uglovima i tempom da bi stvorio prilike za postizanje poena za sebe i svoje suigrače – ističu oni, a prenosi Telegraf.