Britanska vlada protiv učešća Rusa i Bjelorusa na Olimpijskim igrama

11.03.2023. | 10:33

Vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu vrše pritisak na najveće sponzore Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Britanska vlada je poslala pismo sponzorima Olimpijskih igara, pozivajući ih da izvrše pritisak na Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zbog predloga da se dozvoli sportistima iz Rusije i Bjelorusije da se takmiče na Igrama u Parizu sljedeće godine, preneli su u subotu britanski mediji.

MOK se suočava sa sve većim pritiscima nakon što je u januaru odredio put za takmičare iz Rusije i Bjelorusije da se kroz azijske kvalifikacije izbore za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu, ali bez obilježja Rusije i Bjelorusije, prenio je Rojters.

Britanska sekretarka za kulturu Lusi Frejzer uputila je pismo sa britanskim zahtjevima izvršnim direktorima 13 najvećih sponzora Olimpijskih igara iz Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući “Koka-kolu”, “Samsung” i “Vizu”, objašnjavajući zabrinutost vlade.

“Znamo da su sport i politika u Rusiji i Bjelorusiji u velikoj mjeri isprepleteni i odlučni smo da režimima u Moskvi i Minsku ne smije biti dozvoljeno da koriste sport u svoje propagandne svrhe. Zato nismo saglasni da se ruskim i bjeloruskim sportistima dozvoli učestvuju u takmičenjima”, napisala je između ostalog Frejzerova.

Ukrajina je zaprijetila bojkotom Olimpijskih igara u Parizu ukoliko se budu takmičili ruski i bjeloruski sportisti.