“Briga me za Engleze!” Poznato 16 timova koji će igrati Super ligu, svakom po 100 miliona evra

02.02.2024. | 20:44

Predsjednik Barcelone Joan Laporta želi što prije početak Super lige i danas je otkrio koji klubovi su odmah spremni da uđu u novo takmičenje.

Projekat Super liga življi je nego ikad, smatra Joan Laporta. Predsjednik Barce uvjerava da ima ideju da se s projektom krene već naredne sezone, a najkasnije u sezoni 2025/26.

“Tražimo konkurenciju i održivost. Možda evropska Super liga počine naredne sezone, a ako ne bude takko, razmislićemo osezoni 2025/26. Vrijeme je da to uradimo. Svaki klub bi samo od učešća dobio 100.000.000 eura, što je novac koji ne možeš da zaradiš ni osvajanjem Lige prvaka”.

“Hoće li Englezi doći ili ne, nije me briga”, rekao je Laporta i dodao da “oni (Englezi op.a) već imaju Superligu s Premier ligom”.

“Osim Barçe i Reala tu bi bili Italijani: Inter, Milan, Napoli i Roma. Također francuski timovi kao što je Marseille, te tri portugalska, Sporting, Benfica i Porto, koji bi rado došli. I tu su nizozemske ekipe (Ajax, Feyenoord i PSV) te belgijski Club Brugge i Anderlecht, bolja bi bila konkurencija od 16 ekipa” ističe Laporta.

Laporta smatra da bi i Englezi naknadno ušli u Superligu.

“Na prvom koraku, imaćemo evropsko takmičenje koje će se takmičiti s Premiershipom. Mislim da Englezi neće pristati da odmah uđu, a mi želimo da nam se pridruže i imali smo mnogo razgovora s Liverpoolom, Manchester Unitedom, Chelseajom i Tottenhamom. Svi ovi klubovi, od kojih su neki trenutno na prodaju zainteresovani su”, rekao je Laporta.

Evropski sud pravde je 15. decembra donio presudu da se pravila koja trenutno primjenjuju UEFA i FIFA u skladu sa zakonima EU o takmičenju, a konačna presuda se očekuje narednih dana na Sudu u Madridu, gdje je slučaj prvi put otvoren, piše sportsport.ba.