Brazil umalo da se obruka: Dvojica debitanata spasili Selesao

08.10.2021. | 07:53

Brazil je praktično već učesnik Mondijala u Kataru, dok je Argentina sve bliža cilju iako je odigrala samo 0:0 na gostovanju Paragvaju. Čile je porazom u Peruu napravio džinovski korak unazad i teško da će vidjeti Katar, čak je i baraž svjetslosnim godinama daleko.

Argentinin niz bez poraza od 2019. godine se nastavio, ovo im je bila 23. utakmica zaredom na kojoj nisu savladani, ali “gaučosi” ipak nisu uspjeli da slave u Paragvaju. Šampioni Južne Amerike su napadali cijeli meč, domaći su se uspješno branili i na kraju odoljeli Leu Mesiju i ekipi.

Brazil je pobijedio Venecuelu poslije velikog preokreta i tako zadržao maksimalan učinak, uz napomenu da još nije registrovan prekinut meč protiv Argentine iz prošlog mjeseca. Domaćin je poveo poslije 10 minuta igre kada je omaleni Soltedo centirao, a Fabinjo i Markinjos se okliznuli u odsudnom momentu i omogućili Ramirezu da glavom pogodi mrežu Alisona. Čak ni primljeni gol nije pokrenuo Brazilce. Brazil je imao loptu 60 odsto u nogama u prvom poluvremenu ali jedina prava šansa je bila slučajno pogođena prečka.

Sve se promijenilo na poluvremenu kad je Tite umesto Evertona uveo Lidsovo krilo Rafinju. Mladi debitant je driblinzima, dobrim potezima i opasnim prekidima probudio Brazil. Upravo je Rafinja je u 71. minutu asistirao Markinjosu za izjednačenje. Lidsov vezista je, sa još jednim debitantom Entonijem, inicirao akciju iz koje je Vinisijus Žunior ušao u šansu koja je donela penal nad Gabrijelom Barbosom. A onda je Gabigol pogodio sa 11 metara za preokret. Na kraju je Rafinja u nadoknadi sjajno asistirao i Entoniju za gol na debiju i konačnih 3:1.