Borjan otvorio dušu: Zvezda je moj život, ali nekada je bolje okrenuti se i otići

30.01.2024. | 09:33

Kad za koju godinu, pa i deceniju čak, hroničari zbivanja u Ljutice Bogdana budu pisali o eri velikog buđenja Crvene zvezde Milan Borjan će svakako imati istaknuto mjesto.

Ali svjestan je sigurno i on da u fudbalu juče ne postoji, te i da legende imaju svoj rok trajanja. Gdje on tačno ističe? To je velika zavrzlama i debata u kojoj nema sigurnog i tačnog odgovora, jer sve je stvar subjektivnog utiska. Borjan je recimo smatrao da može još da bude koristan. Barak Bahar je mislio drugačije.

I to je sve negdje i očekivano i razumljivo u jednom klubu. Ali ono što Borjana i dalje tišti je način na koji mu je saopšteno da je postao prekobrojan na Topčiderskom brdu. U intervjuu za Kurir detaljno se prisjeća kako mu je rečeno da mora da ide.

– Saznao sam putem telefonskog poziva. Dva dana prije toga sam bio sa novim trenerom Baharom na razgovoru i imali smo jednu pozitivnu i konstruktivnu priču. Ne znam šta se promijenilo za 48 sati nakon našeg sastanka – rekao je Borjan za Kurir.

Na prvom sastanku, dakle, ama baš ništa nije nagovješteno?

– Nakon osvajanja duple krune vidjeli smo se u prostorijama kluba. Čestitao je na trofejima i pitao da li smo slavili, da li idem na odmor i kad se vraćam iz reprezentacije. Rekao je da će mi, kad se vratim, dati četiri do pet dana slobodno. I onda da se pripremimo za prvenstvo i Ligu šampiona. Zahvalio sam mu i rekao da može da me zove, šta god mu bude trebalo. Pozvao me je poslije nekoliko dana i rekao da ne računa više na mene – prisjeća se bivši golman Zvezde.

Borjan tu nije imao mnogo izbora. Mada pola godine nakon rastanka i dalje smatra da je taj poziv morao da mu uputi neko iz kluba, a ne sam Bahar. Kako bilo, da se vratimo na taj razgovor i Borjanovo razočaranje.

– Rekao sam: ’U redu’. Šta bih više pričao s čovjekom koji nije ni pet dana proveo u Crvenoj zvezdi. Na kraju, on nije trebalo da bude taj koji to treba da mi saopšti. Zna se ko donosi odluke o klubu, bar tako funkcionišu sve velike evropske i svjetske ekipe. Zna se kako se klubovi opraštaju od kapitena. I to igrača koji su kapiteni bar jednu sezonu, a ne od nekoga ko je donio mnogo sreće, radosti, uspeha i novca klubu svih ovih godina – ističe Borjan.

Ni kasnije nije bilo poziva iz kluba?

– Niko me nije pozvao. Okenuo sam broj gospodina Terzića i nekoliko ljudi u klubu da mi objasne situaciju. Njihov stav je bio da je to odluka trenera – navodi iskusni čuvar mreže.

Poslije svega toga, negdje je i logično što Milan Borjan baš i nema visoko mišljenje o Baharu.

– Potpuno pogrešan izbor trenera za naš mentalitet. Taj ko ga je predložio i doveo ne poznaje i nema jasnu percpeciju Crvene zvezde. Psihologiju svlačionice, važnost interakcije trenera i igrača. Taj ko ga je doveo, promašio je i zemlju i klub za takav tip trenera – kritičan je Borjan.

No dobro, šta dalje za sada 36-godišnjeg golmana?

– U junu mi ističe pozajmica u Slovanu, poslije toga sa Crvenom zvezdom imam ugovor na još dvije godine. Ukoliko ne budem ostao u Zvezdi, volio bih da kao neko ko je predvodio jednu eru uspjeha bar doživim oproštajnu utakkmicu kakvu svi klubove priušte svojim kapitenima. Pa da se oprostim od navijača kako dolikuje, a ne kao prije nekoliko mjeseci kada sam otišao bez pozdrava – rekao je Borjan u intervjuu za Kurir.

Podsjetimo, Bahar je u međuvremenu otišao i prema informacijama izraelskih medija tužio Crvenu zvezdu, mada u Ljutice Bogdana ponavljaju da tu nema nikakvih problema i da tužbe neće biti.