Boriće se za peto mjesto: Litvanci ubacili 100 poena Sloveniji

07.09.2023. | 18:33

Košarkaši Litvanije savladali su Sloveniju sa 100:84 u razigravanju na Mundobasketu od 5. do 8. mjesta.

Samo dan nakon što su u četvrtfinalu eliminisani od Kanade (100:89), Luka Dončić i ekipa nisu uspjeli dovoljno da se oporave, te su upisali novi poraz, pa su tako ubjedljivo pregaženi od Litvanaca.

Odlično su Litvanci ušli u sam meč i na krilima prve zvijezde ekipe Jonasa Valančijunasa već nakon prvih deset minuta imali dvocifreno vođstvo (33:21).

Druga četvrtina bila je u znaku Slovenaca, Luka Dončić i novo pojačanje Crvene zvezde, Majk Tobi, dirigovali su napadima, a pred finiš poluvremena pogođenim trojkama Zorana Dragića stigli i do minimalnih minus 4, ali brz odgovor Litvanaca na drugoj strani ponovo ih je vratio na dvocifrenu prednost, kojom se otišlo na poluvrijeme (53:43).

Drugo poluvrijeme donijelo je i nervozu prve violine Slovenaca, Luka Dončić je sve češće bio u razgovoru sa sudijama, a što se odrazilo i na njegovu igru, te veliki broj isforsiranih šuteva. Prednost Litvanije je samo rasla, a u posljednjih 10 minuta ušlo se sa 75:63.

Od tog trenutka Slovenija je potpuno stala, a Litvanci su u jednom momentu stizali i do rekordnih 23 poena prednosti, na kraju ipak trojkama Dragića su uspjeli ublažiti poraz.

Kod Litvanaca najefikasniji je bio Valančijunas sa 24 poena i 12 skokova, Brazdejkis 15, a pratili su ih Kuzminskas i Sirvidis sa po 14.

Sloveniju je predvodio Dončić Dončić sa 29 poena, uz očajan šut iz igre, Nikolić je ubacio 14, apratio ih je Majk Tobi sa 13 poena i 9 skokova.

Litvanija će tako u razigravanje za 5. poziciju sa Letonijom, dok će se Slovenija boriti za 7. sa Italijanima.