Blokada u najavi: Crvena zvezda ne može da putuje na utakmicu Lige Evrope – ovo je razlog

17.09.2021. | 09:32

Bugarska je Srbiju stavila na crvenu listu samo dvije nedjelje pred odigravanje meča Ludogorec – Zvezda.

Ozbiljan problem se pred crveno-bijelima pojavio iznenada. Srbija je od srijede na crvenoj listi Bugarske što znači da državljani Srbije ne mogu da putuju u zemlju sa kojom graniči na jugoistoku,prenosi Kurir.

S obzirom na to da je utakmica Ludogorec – Crvena zvezda, u drugom kolu grupne faze Lige Evrope, zakazana za četvrtak 30. septembra, pitanje je pod kojim uslovima će ona biti odigrana i da li će crveno-bijelima biti dozvoljeno da polete ka Bugarskoj.

Ukoliko delegacija šampiona Srbije ne dobije dozvolu za put, pravila UEFA su u takvoj situaciji poprilično jasna.

Klubovi su u obavezi da obavijeste nadležne organe evropske kuće fudbala da postoji prepreka u odigravanju utakmice, a zatim UEFA odlučuje da li će odložiti meč i zakazati ga na nekom od rezervnih termina, ili će, što djeluje kao realnija opcija, dozvoliti odigravanje na neutralnom terenu, u drugoj državi.

U takvom spletu okolnosti, najviše bi naravno ispaštao domaćin koji je na Ludogorec Areni u Razgradu napravio neosvojivu tvrđavu na početku ove sezone.

Ludogorec je igrao osam mečeva na stadionu koje prima nešto više od 10.000 navijača u domaćim i evropskim takmičenjima i ostvario je svih osam pobjeda. Najvažnija je bila protiv Olimpijakosa u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona kada su se Bugari radovali nakon izvođenja jedanaesteraca.

Neosvojiv je Razgrad bio i za crveno-bijele 2016. godine u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Prvi meč je u Bugarskoj završen rezultatom 2:2 zahvaljujući golovima Kataija i Kange, a nedjelju dana kasnije na Marakani je Ludogorec slavio poslije produžetaka.

U završnici prethodne sezone smo već vidjeli situacije da se utakmice igraju na neutralnom terenu kada je Budimpešta bila domaćin utakmica Lajpcig – Liverpul i Menhengladbah – Siti u Ligi šampiona, ali srpski klubovi se još uvijek nisu susreli sa tim.