Bjelorusiji oduzeta uloga domaćina Svjetskog prvenstva u hokeju

Bjelorusiji je oduzeta uloga domaćima ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu iz sigurnosnih razloga, tačnije zbog političkih nemira i pandemije COVID-19, saopštila je u ponedjeljak Međunarodna hokejaška federacija.

Tako je predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku, inače velikom ljubitelju hokeja, onemogućeno da bude domaćin najvećeg međunarodnog događaja planiranog u toj zemlji otkako je prošlog augusta na proglasio pobjedu na izborima za koje opozicija tvrdi da su namješteni i pokradeni.

Bjeloruske opozicione stranke tražile su da se zemlji oduzme pravo da bude domaćin turnira zbog toga što su se nasilno obračunavali sa demonstrantima nakon spornih izbora.

Brojni su se veliki sponzori takođe povukli u posljednjih nekoliko dana.

Međunarodna hokejaška federacija (IIHF) saopštila je da se konsultovala sa stručnjacima i rukovodstom o tome kako bi se turnir mogao održati u bjeloruskoj prijestolnici u svjetlu političkih nemira i opuštenih mjera prevencije protiv COVID-19.

Vijeće IIHF-a utvrdilo je da je “trenutno nemoguće osigurati dobrobit timova, gledalaca i zvaničnika tokom održavanja Svjetskog prvenstva u Bjelorusiji”.

Lukašenko je prošle sedmice pokušao uvjeriti IIHF da Bjelorusija može sigurno biti domaćin turnira.

Bjeloruska opoziciona liderka Svetlana Tsihanovskaja pozdravila je odluku, rekavši da je to rezultat lobiranja Lukašenkovih protivnika.

“Ovo je pobjeda za svakog Bjelorusa koji zna da je hokej igra i da Bjelorusi ne planiraju igrati s kriminalcima”, napisala je na društvenim mrežama. “Ovo je naša zajednička pobjeda.”

IIHF je naveo da će razmotriti status Letonije, koja je ko-domaćin takmičenja, dodajući da će razmotriti mogućnost održavanja turnira na jednom mjestu kako bi se olakšalo putovanje i provođenje zdravstvenih mjera.

Ministar vanjskih poslova Letonije Edgars Rinkevics rekao je da će njegova zemlja ispoštovati svoje obaveze i procijeniti kako može biti domaćin cijelog događaja, koji bi trebao biti održan u periodu od 21. maja do 6. juna, prenosi RSE.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) prošlog mjeseca zabranio je Lukašenku da prisustvuje Olimpijskim igrama kao šef Nacionalnog olimpijskog komiteta (NOK) svoje zemlje, rekavši da bjeloruske vlasti nisu adekvatno zaštitile sportiste od političke diskriminacije.

Nekoliko istaknutih bjeloruskih sportista, uključujući olimpijsku košarkašicu Jelenu Leučanku i dekatlonca Andreja Kraučanku, zatvoreno je zbog učešća u protestima. Drugi su ostali bez državnih poslova ili su otjerani iz reprezentacije zbog podrške opoziciji.

 

 

Ostavite komentar: