Bivši trener ubijeđen: Ključ za Federerovu karijeru je bila promjena reketa 2013.

12.11.2020. | 18:38

Ovaj legendarni Šveđanin i osvajač šest Grend Slemm titula bio je Federerov trener od 2014. do 2015. godine, a kako kaže, ključni je bio potez na samom početku njihove saradnje kada je promijenio reket i, kako kaže, prihvatio novu tehnologiju.

“Rodžer uvijek želi učiti, a to sam spoznao radeći s njim. Još uvijek gaji strast prema tenisu i želi biti bolji, čak i danas kada je u poznim godinama. Siguran sam da radi na tome da se vrati na teren i pruži sebi priliku za povratak u vrh 2021. godine”, kazao je Edberg i nastavio: “Za Federera je godina 2013. bila izuzetno teška, mučila su ga leđa, izgubio je malo svoj put i bila mu je možda potrebna neka nova inspiracija.”

“Odlučio je promijeniti reket, što je bilo veoma važno, a onda sam ja došao u njegov tim 2014. godine i dok sam razmišljao šta bi mogao uraditi da postane još bolji igrač, on je već sve to imao u glavi. Tako smo počeli, dan po dan…”, priča.

Nakon toga, rekao je kako je tokom tih godina njihove saradnje Federer želio promijeniti način svoje igre te da je tražio neku novu inspiraciju.

“Razgovarali smo i željeli napraviti neke promjene, htio je biti još ofanzivniji, a za njega je to u tom trenutku značilo da ima novu inspiraciju i nove ideje, ali ipak mislim da je ključ bio u promjeni reketa jer je tada prihvatio novu tehnologiju”, istakao je Edberg, piše Klix.

Oznake: Federer, Karijera, Reket