Bijeli satenski šorts Muhameda Alija na aukciji: Neće biti prodat ispod ove vrtoglave cifre

05.04.2024. | 12:44

Bijeli satenski šorc legendarnog boksera Muhameda Alija koji je nosio u epskom meču “Triler u Manili” sa rivalom Džoom Frejzerom ponuđen je na aukciji i očekuje se da će biti prodat za više od šest miliona dolara.

Aukcijska kuća Sotbi saopštila je da će šorc brenda Everlast iz meča iz oktobra 1975. na Filipinima, u kojoj je pobedio Ali i koja je označila brutalan završetak možda najveće trilogije u istoriji boksa, biti na aukciji do 12. aprila.

Ponude, uključujući i posljednju od 3,8 miliona dolara, stižu od kraja marta za bijeli šorc sa crnim prugama koji je potpisao Ali, prenosi Si-En-En.

Uprkos rastućem interesovanju za istorijske sportske artikle, Sotbi je saopštio da od četvrtka još nije dostignuta minimalna cijena za koju se dogovorio prodavac Alijevih šortseva.

Meč “Triler u Manili” 1975. protiv Džoa Frejzera održan je na Filipinima i usledio je nakon njegove borbe “Tutnjava u džungli” u Demokratskoj Republici Kongo (tadašnji Zair) godinu dana ranije.

Alijeva borba na Filipinima trajala je 14 rundi prije nego što je Frejzerov trener ubacio peškir i nije dozvolio svom borcu da odgovori na zvono za 15. rundu.  Posle najteže borbe u karijeri, Ali je rekao da je to bila stvar najbliža smrti koju je ikada osjetio.

Ali, rođen kao Kasijus Klej u jugoistočnoj državi Kentaki, poznat je i po svojoj ulozi u borbi za građanska prava Afroamerikanaca. Umro je 2016. godine u 74. godini od septičkog šoka usljed neutvrđenih uzroka.