Biciklistička trka “Beograd – Banjaluka” stratuje 4. septembra

27.08.2020. | 10:00

Trka “Beograd – Banjaluka” i ove godine imaće četiri etape, a biciklisti će od prestonice Srbije do najvećeg grada Srpske prevesti ukupno 620 kilometara.

Zbog situacije sa virusom korona desile su se male promjene u predvečerje starta ovogodišnjeg izdanja (4 – 7. septembar), ali ono što je najbitnije, kako sada stvari stoje, karavan će ponovo spojiti Beograd i Banjaluku, te proći kroz još 11 gradova Srbije i Srpske.

Biciklisti će 4. septembra krenuti sa Trga Republike u Beogradu i poslije 139 kilometara stići na cilj u Bijeljini. U najvećem gradu Semberije biće voženi krugovi, pa će publika duže moći da uživa u majstorijama gladijatora na dva točka. Uvodna etapa biće samo zagrijavanje za ono što ih čeka narednog dana, jer će morati dobro da se oznoje kako bi savladali sve uspone od Bijeljine do Vlasenice (178 km), preko Ugljevika i Lopara. Ta etapa ima status kraljevske i velike su šanse da prvi vozač koji uđe u cilj u Vlasenici sačuva žutu majicu do kraja. Ipak, to ne mora ništa da znači, što je na svojoj koži prošle godine najbolje osjetio Novozelanđanin Aron Gejts, koji je svoju prednost prosuo tamo gdje se niko nije nadao, a titulu ukupnog pobjednika ugrabio Poljak Pavel Frančak.

Treća etapa od Teslića do Prnjavora, preko Dervente, na papiru je najlakša, jer je duga 130 kilometara i prilično ravna, dok će posljednja od Dervente preko Srpca, Gradiške i Laktaša do Banjaluke (173 km) iscijediti svaki atom snage koji je ostao u biciklistima. U Banjaluci će već tradicionalno biti voženi krugovi.

– Sve etape, osim druge, pogoduju sprinterima, ali mislim da su u prednosti momci koji se bolje snalaze na brdu, jer mogu da naprave značajnu zalihu drugog dana takmičenja. Trka je i ove godine pravi test za sve jer su etape u prosjeku duže od 150 kilometara, što je veliki izazov – rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Kao što je poznato, ovogodišnje izdanje trebalo je da bude održano u aprilu, ali je pomjereno zbog pandemije. Novi problem za organizatore je što su Srbija i BiH u takozvanoj crvenoj zoni, pa svi koji posjete ove zemlje moraju u četrnaestodnevni karantin po povratku u svoju zemlju.

– Neke ekipe su nam zbog toga otkazale učešće i nemamo šta da im zamjerimo. Umjesto njih, primili smo timove sa liste za rezerve, tako da vjerujem da ćemo ponovo imati vrlo respektabilno društvo na startu. Uložili smo zaista mnogo truda da se izdignemo iz globalnih problema i nastavimo tradiciju započetu 2007. godine. Po prirodi sam optimista i vjerujem da će sve biti u redu. Veliku zahvalnost dugujemo gradovima domaćinima i svima kroz koje trka prolazi, resornim ministarstvima u Srpskoj i Srbiji, te Predstavništvu RS u Beogradu, jer su ostali uz nas kada nam je bilo najteže – poručio je Kuvalja.

Stroge mjere

Sigurnost učesnika je naravno na prvom mjestu, pa je Međunarodna biciklistička unija dala posebna uputstva kojih organizatori moraju da se drže.

– Prilikom ulaska u zemlju svi članovi ekipe moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 48 časova, a mi moramo da im obezbijedimo maksimalne uslove. Sugerisano nam je da se timovi što manje miješaju, pa će svi imati posebne blokove u hotelima. Nešto drugačiji od uobičajenog biće i start trke, a naročito proglašenja pobjednika. Detaljno smo proučili pravilnik i obavezali se da ćemo ga ispoštovati – naglasio je Kuvalja.

 

Izvor:(Glas Srpske)