Biciklistička trka “Beograd-Banjaluka”: Filipe Fortin pobjednik druge etape

14.04.2022. | 17:01

Biciklista Filipe Fortin iz njemačke ekipe “Maloja puš bajkers” najbrže je prevezao dionicu od 122 kilometra od Obrenovca do Bijeljine i u Semberiji se, na kraju druge etape Međunarodne trke “Beograd-Banjaluka”, okitio zlatnom medaljom i obukao žutu majicu – za najbolje plasiranog takmičara u karavanu trke.

Zlatnu medalju i pehar Fortinu je uručio predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, a žutu majicu gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Fortin je izjavio novinarima da je etapa bila interesantna i da je srećan što je pobijedio i obukao žutu majicu, te zahvalio svojoj ekipi, koja je, kako kaže, odradila jako dobar posao.

Srebrnu medalju dobio je Marsel Boguslavski iz ekipe “Mazovje – srce Poljske”, a medalju mu je uručio potpredsjednik Biciklističkog saveza Srbije Dušan Gojić.

Bronzanu medalju u današnjoj etapi osvojio je Bartoš Rubik iz ekipe “Vivatek”, a medalju mu je uručio savjetnik gradonačelnika Radiša Petrović.

Bijela majica, čiji je sponzor Ministarstvo omladine i sporta Srbije i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, pripala je najboljem mladom vozaču do 23 godine slovenačkom biciklisti Jaki Špoljaru iz ekipe “Adrija”.

Špoljaru je majicu uručio predsjednik Biciklističkog saveza BiH Toni Zorić.

Zelena majica, za biciklistu koji je osvojio najviše bodova, pripala je Alanu Falašeku, a uručio mu je predsjednik Biciklističkog saveza Republike Srpske Tihomir Kuvalja.

Plava majica, za najboljeg brdskog vozača, pripala je Banjalučaninu Dušanu Kalabi iz reprezentacije Srbije, a uručio mu je šef kabineta gradonačelnika Bijeljine Mladen Arsenović.

Kalaba je rekao da je etapa bila veoma brza i intenzivna. “Uspio sam da sačekam i napadnem u pravom trenu. Uspio sam da zadržim razliku i osvojim majicu. Sutra je poprilično teška etapa, vidjećemo kako će se odvijati stvari, ali ću pokušati da zadržim majicu”, izjavio je Kalaba.

Crvena majica, za najboljeg sprintera, pripala je Marijusu Voldu iz ekipe “Tarteleto iskoreks”, a uručio mu je Radomir Pavlović, presjednik Biciklističkog saveza Srbije.

Direktor Trke Vladimir Kuvalja izrazio je zadovoljstvo što je etapa prošla bezbjedno, te pozdravio pripadnike policije Republike Srpske i Srbije koji su radili na održavanju visoke bezbjednosti.

“Sutra iz Bijeljine startuje najteža etapa ove trke – preko Šekovića i Vlasenice”, rekao je Kuvalja.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović izrazio je zadovoljstvo što je Bijeljina jedan od domaćina ove međunarodne trke, te čestitao pobjedniku druge etape.

Trka, čiji je pokrovitelj predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, počela je sinoć u 18.00 časova ispred Palate Srbija, a takmičari će za pet dana u pet etapa preći trasu od oko 600 kilometara i voziće preko Obrenovca, Bijeljine, Vlasenice, Doboja, Prijedora i Dervente, do Banjaluke.

Prva trka održana je 2007. godine uz učešće svega pedesetak biciklista na startu, a sada će se za ukupnog pobjednika takmičiti 175 biciklista, što je, prema pravilima Međunarodne biciklističke unije, maksimalan broj.