Biciklista iz Španije bio najbolji: Kanjeljas pobijedio u prvoj etapi od Beograda do Bijeljine

Pobjednik prve etape biciklističke trke “Beograd – Banjaluka” je Havijer Kanjeljas Sančez iz španske ekipe Kaha rural.

On je na cilj u Bijeljinu stigao ispred dvojice Poljaka iz različitih ekipa, Јakuba Kazmareka, koji nastupa za Mazovju, te Јakuba Јakuba Murijasa koji brani boje Vostera.

Španski prokontinental tim opravdao je ulogu favorita na trci već u prvoj etapi. U vrlo brzoj etapi pokazali su da kao ekipa sjajno funkcionišu i na kraju je Kanjeljas završio sa rukama podignutim u vazduh.

“Pokušali smo da nametnemo jak ritam od početka trke u Beogradu, ali su nas pratile tri ekipe. Ipak, uspjeli smo u finišu da napravimo sjajnu taktiku i da trijumfujem”, rekao je Kanjeljas.

S obzirom da je već sutra najteža, kraljevska, etapa od Bijeljine preko Brčkog, Lopara, Ugljevika i Višegrada do Vlasenice, a da je Kanjeljas sprinter, teško da će sačuvati žutu majicu koju je dobio od gradonačelnika Banjaluke Miće Mićića.

“Imamo u ekipi momke koji sjajno vuku na brdu, ali moramo i dalje da radimo kao tim. Nadam se da ćemo nastaviti ovako i da ćemo se radovati na kraju”, rekao je Kanjeljas.

Crvenu majicu koja se dodjeljuje najboljem sprinteru obukao je Јan Andrej Kuli iz slovačke Dukle. Bijelu majicu za najboljeg vozača do 23 godine dobio je trećeplasirani u prvoj etapi Јakub Murijas, dok je plavu majicu za najboljeg brdskog vozača zadužio Danil Pronskij iz kazahstanske Vino Astane.

Bijeljina je 11. put od 14 trka bila sjajan domaćin.

“Iako je teško vrijeme mladi ljudi su uspjeli da organizuju sjajno takmičenje na koje su došli momci iz dvadesetak zemalja svijeta. Čestitam im na tome. Želim svim učesnicima u narednim etapama mnogo sreće i da se lijepo osjećaju u našem gradu. Uvijek trudimo da podržimo ovako lijepe događaje, na kraju krajeva zbog toga smo dobili titulu Evropskog grada sporta za ovu godinu”, rekao je Mićić.

Direktor trke Vladimir Kuvalja zahvalio se domaćinima kao i svim gradovima kroz koje prolazi trka, te poželio da ovakav razvoj situacije u smislu organizacije trku prati do kraja. Sutra je dakle najteža etapa ob Bijeljine do Vlasenice, a u nedjelju će biciklisti voziti od Teslića do Prnjavora. Veliko finale je u ponedjeljak kada će karavan startovati u Derventi, a trku završiti spektakularnim krugovima u Banjaluci, piše RTRS.

Ostavite komentar: