BH savez odlučio: Odbojkaški klubovi iz Srpske ne mogu u Evropu!

18.06.2020. | 08:40
Rukovodioci odbojkaških klubova iz Republike Srpske šokirani su odlukom Saveza da im uskrati pravo nastupa u takmičenjima pod okriljem Evropske odbojkaške federacije (CEV) te srednjeevropskoj ligi.

 

Nastup u MEVZA ligi očekivali su ženski kolektivi BL Volej i Bimal Jedinstvo, koji su prošle sezone bili dio takmičenja, kao i Gacko, koje bi trebalo da debituje, ali je sve to sada zaustavljeno bez naznake da bi moglo doći do preokreta. Optužbe na rad Odbojkaškog saveza BiH, prvenstveno na članove Upravnog odbora koji dolaze iz OS FBiH, stižu iz svih klubova koji su manje ili više oštećeni ovakvim odlukama, a direktor “brčanskih princeza” Saša Grekulović totalno je zatečen.

– Skandalozna je odluka da ne igramo MEL ligu i bilo koje takmičenje pod okriljem CEV-a. Ovo nikome ne ide u prilog i ostajemo dužni sponzorima, navijačima i lokalnim zajednicama koji nas godinama podržavaju. Čekamo zvaničnu odluku OS BiH pa ćemo se oglasiti dok jednostavno ne možemo vjerovati šta je odlučeno, jer niko nikad nije uradio nešto ovako. Klubovi su kolateralna šteta čelnika Saveza koji guraju neke druge ekipe koje nemaju kvalitet – istakao je Grekulović.

Direktor banjalučkog kluba koji je napravio veliki iskorak posljednjih sezona Duško Ovuka sada se suočava sa jednim od najtežih problema koji su zadesili ekipu od njenog osnivanja. Prema njegovim riječima šest klubova pretrpjelo je direktnu štetu od zabrane, a to su BL Volej, Bimal Jedinstvo i Gacko, kao i HE na Drini, Novi Grad Sarajevo i OK Radnik, koji ispadaju u niži rang.

– Savez je zabranio nastup u evrokupovima nama, Jedinstvu i Mladosti, kao i učešće u MEVZA ligi. Ovo je autogol koji zdrav razum ne može da prihvati i mislim da nema šanse da bude poništena odluka, odnosno da nam bude dozvoljen nastup, tako da će nastupiti teške posljedice po sve klubove. Jedan od argumenta zabrane igranja u MEVZA bio je da sva korespondencija mora ići preko Saveza, što je i bilo rađeno, jer nismo mogli igrati prošle sezone bez njihove dozvole, a sada nam to uskraćuju, odnosno gledaju kako da izvuku korist iz svega toga. Niko neće imati koristi od ove odluke, koja je najgora moguća i sve mi liči na tjeranje inata predstavnika FBiH, jer su klubovi iz Republike Srpske najbolji u BiH. Činjenica je da predstavnici OS Republike Srpske nisu bili jedinstveni u stavovima i to je ono što nas najviše boli i zabrinjava – rekao je Ovuka.

Potpredsjednik OS BiH Milutin Popović kazao je da je zajedno sa članovima UO iz Srpske zamolio ostatak ovog tijela da pronađe rješenje za probleme.

– Klubovi iz RS bili su spremni da igraju Premijer ligu uporedo sa takmičenjem u MEVZA ligi ili CEV-u, ali nismo postigli dogovor. Vjerujem da postoji logika, mada je to možda iluzija u ovom trenutku, da se dogovorimo kako da riješimo probleme, ali ne trgovinom, odnosno ustupcima. Ovo je velika kazna i odmazda prema onima klubovima koji su uložili silne pare u prošloj sezoni i na najbolji mogući način predstavljali BiH – rekao je Popović.

Odgovorio je na optužbe pojedinaca da nije radio u interesu klubova iz Srpske.

– Optužen sam da sam pravio dogovore sa ljudima iz FBiH, što apsolutno nije tačno, već sam godinama unazad težio da kroz konsultacije sredimo stvari. Sve moje prijedloge odbili su ljudi iz OS FBiH i rekli da nema više konsultacija te da moraju biti glasanja. Bilo je mučno, ružno i tužno. Bilo je optužbi i vrijeđanja nakon sjednice na način koji nije primjeren za bilo koji sport. Napadnuti smo zbog nekih stvari iz fudbala kako jedan klub ide dalje, a drugi ne ide, što nema nikakve veze sa odbojkom – kazao je Popović.

Fatić i tabela

Predstavnici klubova vide predsjednika OS BiH Aliju Fatića kao glavnog krivca za novonastalu situaciju, a on je kazao da odluka o zabrani nije usvojena već da o njoj nije bilo rasprave.

– Nije zabranjen nastup klubovima u evropskim takmičenjima već oni nisu nominovani prema CEV-u jer nije završena Premijer liga BiH, odnosno nemamo konačan plasman na tabeli. Upravni odbor nije razmatrao nikakav zahtjev klubova u vezi sa nastupom u MEVZA ligi, jer na dnevnom redu nije bilo te tačke. Premijer liga BiH je primarno takmičenje i sljedeća sezona mora da bude završena do 3. aprila. Takođe, na sjednici Upravnog odbora nismo razgovarali o nastupu klubova u Evropi, jer nije usvojena tabela, nema šampiona i plasmana ostalih pa ih ne možemo nominovati. Uslov za evrotakmičenja je tabela. U ovom trenutku teško je očekivati da situacija bude promijenjena – rekao je Fatić.

Izvor: Glas Srpske