Bez himne i amblema: Rusi i Bjelorusi mogu na Olimpijske igre

08.12.2023. | 17:20

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije dozvoljeno je da sudjeluju na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu pojedinačno, dok mjesta neće biti za ekipe iz ovih zemalja.

Oni će nastupiti kao neutralni sportisti bez ikakvih nacionalnih obilježja (himna, amblemi..), odlučio je Međunarodni olimpijski odbor.

Uslov je da se sportisti iz ovih zemalja ispune olimpijsku normu i moći će se takmičiti narednog ljeta u Parizu. Sportisti iz ovih zemalja bili su pod zabranom nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

„Izvršni odbor MOO-a odlučio je da će pojedinačni neutralni sportisti (AIN) koji su se kvalificirali kroz postojeće kvalifikacijske sustave međunarodnih federacija na terenu za igru moći takmičiti na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. u skladu s uslovima”, saopšteno je iz MOK-a.

Odluka dolazi nakon što su olimpijski sportski savezi zatražili od MOO-a da dopusti ruskim i bjeloruskim sportistima da se takmiču kao neutralni u Parizu ranije ove sedmice. Prema podacima MOO-a, osmero Rusa i troje Bjelorusa se dosad kvalifikovalo za nastup na OI u Parizu.

Podsjetimo, Ljetne olimpijske igre 2024. održaće se od 24. jula do 11. avgusta 2024. godine u Parizu. Očekuje se preko 10.000 sportista.