“Besmrtni rukometaši” se okupili u Doboju, prvi put od 1986. godine: Bili smo velika anegdota

21.08.2023. | 08:39

Pamtiće se vječno. Pisci rukometne istorije bivše Jugoslavije, legendarni svjetski šampioni iz 1986. godine okupili su se u Doboju, prvi put nakon 37 godina.

Ovacije u trajanju od nekoliko minuta natjerali su poneku suzu članovima “besmrtnog puka” koji je u Švajcarskoj pokorio planetu. Koji kilogram više, pramen sijede kose manje, ali uvijek uz onaj dječački osmijeh koji ih je krasio i dok su krčili put ka svjetskom tronu.
Za istim stolom sjedili su selektor Zoran Tuta Živković i njegovi vječiti mladići, dva Veselina, Vujović i Vuković, Momir Rnić, Mirko Bašić, Jovica Cvetković, Zlatan Arnautović, Jasmin Mrkonja, Mile Isaković…Tema je bilo bezbroj, nisu zaboravili dvojicu svojih drugova koji više nisu među živima, njihova dva Zlatka, Saračevića i Portnera. Ostala je žal što nisu mogli doći Rolando Pušnik, Abas Arslanagić i Jovica Elezović. Ovi što su se okupili, jedan za drugog su rekli da se nisu puno promijenili.
– Jesmo omatorili, svi starimo, ali gde da promašim te face – rekao je nasmijani Veselin Vuković, prenosi Glas Sprske.
Prepričavale su se brojne anegdote, to nešto što ih je guralo ka uspjehu, što je čuvalo atmosferu koja je bila zaštitni znak možda najbolje rukometne ekipe, ikad viđene od Vardara do Triglava.
– Mi smo kao reprezentacija bili anegdota, da tako kažem, jer smo otišli na jedno veliko takmičenje bez ikakvih nadanja od strane javnosti da možemo napraviti bilo šta. Ispratila su nas samo dva novinara. Pazite prvi rival nam je bio Sovjetski Savez kojeg nikad nismo pobedili, pa Istočna Nemačka, olimpijski pobednik, strašan tim. Ni njih ne pamtim kad smo dobili. Čudo smo napravili. Motivisao nas je taj ispraćaj i onda smo mi na utakmicama pokazali neki naš sportski bezobrazluk, kojeg nam nikad nije manjkalo. Krenuli smo i dobijali redom. Bili smo “ludi”. Žarko smo želeli da napravimo rezultat. A ono što pamtim je da smo u finale izašli kao da igramo protiv naših juniora. Bili smo ubeđeni da ne može Mađarska da nam parira, nije bilo nervoze i šampionski se završilo – istakao je Cvetković.
Vođa velikog tima selektor Tuta Živković naglašava da su i u kafani njegovi momci najbolji.
– Moji momci su svetski prvaci i u kafani, prava su ekipa na svakom polju – konstatovao je Živković.
Dogovor u sjajnoj atmosferi je lako pao. Šampioni namjeravaju da se češće okupljaju.
– Napravili smo dogovor da se češće viđamo i da ne čekamo ovakve, specijalne prilike. Želimo da sami nešto organizujemo, da probamo da se skupimo svake godine – otkrio je Isaković.
Vuković: Domaćini, hvala!
RK Sloga i alfa i omega Dobojlija Vojislav Rađa bili su domaćini šampionima svijeta, a i prvi čovjek organizacionog odbora dobojskog turnira Danijel Šarić, a od Veselina Vukovića dobio je sve pohvale za ideju da okupi cijelu generaciju.
– Svaka čast i hvala Danijelu i našem saigraču Muhamedu Memiću na sjajnoj ideji. “Grešni” smo što se češće ne viđamo. Čestitam organizatoru i na odličnom turniru, za koji mislim da je trenutno najbolji u Evropi – rekao je Vuković.