Bertomeu daje sve veće šanse ABA ligi: Zvezda i Partizan zajedno u Evroligi?

20.05.2022. | 10:56

Da li će ABA liga naredne sezone imati dva predstavnika u ABA ligi? Sve su veće šanse da Zvezda i Partizan zajedno idu u elitu.

Beograd je domaćin ovogodišnjeg fajnal-fora Evrolige i svi čekaju da čuju velike vijesti koje je sa sobom donio generalni direktor takmičenja Đordi Bertomeu. Nije nikakva tajna da se svi nadaju da će ABA liga dobiti dva predstavnika od iduće sezone, a čini se da bi potvrdu takvih informacija uskoro mogli da čujemo!

Poznati turski novinar Ismail Šenol sa “BeIn Sportsa” bio je gost radnog doručka sa Đordijem Bertomeuom i otkrio je da “postoje kandidati iz Španije, Turske i ABA lige” za specijalnu pozivnicu.

Bertomeu nije precizirao o kojim se klubovima tačno radi, ali je jasno da su u pitanju Bursa (Turska) i Valensija (Španija) i klub koji ne osvoji titulu u ABA ligi – što inače donosi direktno mjesto u Evroligi. Tako postoji šansa da i Crvena zvezda i Partizan budu članovi elite sljedeće sezone.

Oni se još bore za finale ABA lige, pa tako Partizan očekuje “majstorica” protiv Budućnosti, a Zvezdu protiv Cedevita Olimpije, prenosi Mondo.

Prvi čovjek takmičenja je istakao da će minimalni budžet za učešće biti 7.000.000 evra, koje će teško obezbijediti Bursaspor, tako da je zapravo Valensija najveći protivkandidat ABA ligi.

Ostaje da se vidi rasplet oko ruskih klubova u Evroligi, pošto su ove godine izbačeni usred takmičenja zbog rata u Ukrajini, a CSKA Moskva je već poručila da žele da igraju. Jasno je da će Evroliga biti na velikom iskušenju ako ih ponovo sankcioniše, pošto je ipak u pitanju košarkaški velikan.

Takođe, Bertomeu je poručio da će format Evrokupa ostati isti i naredne sezone, i tamo će minimalni budžet biti 2,5 miliona evra, dok se aktivno razmišlja i o uvođenju “seleri kepa” po ugledu na NBA, ali je odluka još daleko.