Barbarez zvanično novi selektor BiH: Držimo se vizije koju imamo

19.04.2024. | 17:44

Nakon što je Izvršni odbor FS Bosne i Hercegovine danas imenovao Sergeja Barbareza za novog selektora Zmajeva, održana je i konferencija za medije u prostorijama krovne kuće BiH fudbala.

Javnosti se obratio i sam Barbarez, koji je konačno zasjeo na selektorsku klupu, gdje su ga dugi niz godina priželjkivali navijači reprezentacije BiH.

“Sigurno je ovo velika stvar za mene, a nadam se da će biti i za reprezentaciju. Dolazimo s velikom željom, velikim ponosom da učinimo neke dobre stvari. Bilo bi nekorektno s moje strane prošlost komentarisati, držimo se naše vizije koju imamo svi u Savezu. Slijedićemo naš put i budite uvjereni da će sve biti sto posto korektno. Svi što me znaju, znaju kako to ide”, rekao je Barbarez u svom prvom obraćanju javnosti u ulozi selektora.

Prvo pitanje koje je dobio Barbarez bilo je o njegovom neiskustvu i činjenici da je nepoznanica što se tiče trenerskog posla, prenosi Klix.

“Neću na prvoj konferenciji ići u detalje. Imamo našu viziju koja će se razlikovati od dosadašnjih. Imam potrebu i da neke stvari promijenimo s novim pogledima. Zato je stvorena ta ekipa oko nas i to mi nikada nije bio problem jer sam uvijek htio raditi s pametnijim ljudima od sebe. Idemo kao tim”, odgovorio je nasljednik Save Miloševića na klupi nacionalnog tima.

Tada je kratko riječ uzeo Vico Zeljković, koji je rekao da će Barbarez imati potpunu slobodu u imenovanju stručnog štaba.

“Sami znate da je reprezentativni fudbal drugačiji od klupskog. Vjerujte mi da će to biti ekipa koju ćete svi podržati, imena koja svi znate. U finalnim smo razgovorima i biće to lijepo. Argumentovati neke stvari sada nije jednostavno i ne želim ulaziti u dubinu, ali imaće slobodu rada sa mnom. Vjerujem da ću neiskustvo moći kompenzirati autoritetom. Nisam ja bio kapiten samo na teren, već i u privatnom životu. Imamo između sebe respekt i to će funkcionisati”, nastavio je Barbarez izlaganje.

Govorio je i o paklenom rasporedu koji očekuje reprezentaciju ove godine, pošto Zmajevi igraju osam mečeva protiv najboljih selekcija Evrope.

“Ovih osam utakmica ove godine su bile ogroman faktor da prihvatim ovaj izazov. Karakteran sam i želim imati najveće izazove te igrati s najboljim. Imamo u planu da promijenimo par stvari u našoj ekipi, vodilja je da nam ti momci imaju iskustvo na najvišem nivou. Samo tako možemo ustrajati u onom što hoćemo”, istakao je novi selektor, koji je potpisao ugovor na četiri godine sa Savezom.

Debi na selektorskoj klupi Zmajeva će Barbarez ubilježiti 3. juna, kada u prijateljskoj utakmici BiH gostuje Engleskoj na St. James’ Parku u Newcastleu.