Banjaluka domaćin kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2020.

Kvalifikaciona trka za Svjetsko biciklističko prvenstvo 2020. godine u Vankuveru biće vožena i u najvećem gradu Srpske, Banjaluci. Termin je maj iduće godine.

Ovo je epilog sastanka koji je održan u Italiji, na kojem su učestvovali predstavnici Granfondo svjetske serije i banjalučke Asocijacije za sport.

Biće to ujedno generalna proba za Svjetsko prvenstvo kojem je grad na Vrbasu domaćin 2021. godine i koje će okupiti najmanje 3 000 takmičara.

S obzirom na to da će kvalifikaciona trka biti vožena na istoj stazi gdje je planirano i prvenstvo, očekuje se da u Banjaluku dođe više od 1 500 biciklista iz svih krajeva svijeta.

– Postali smo stalni član Granfondo svjetske serije, što znači da će jedna od 20 trka koja se boduje za kvalifikacije svake godine biti održavana kod nas. Ovo je vrlo značajan događaj, jer će Banjaluku posjetiti skoro 3 000 ljudi idućeg maja, što takmičara, što njihovih pratilaca. Osim biciklizma, razvijamo i turizam, promovišemo prirodu, gostoprimstvo, proizvode… – rekao je direktor Asocijacije za sport Vladimir Kuvalja.

Vladimir Kuvalja / Foto: Milorad Divjak / BL Portal

Kvalifikacije će imati dvije drumske trke i obje će biti vožene kroz kanjon Vrbasa i na lokalitetu Manjače. Jedna će biti duga 100, a druga 150 kilometara. Komesari Svjetske biciklističke unije UCI već su obišli stazu i zadovoljni su viđenim.

Inače, Kuvalja je iskoristio priliku da zahvali gradskim i republičkim institucijama koje su prepoznale značaj ovog događaja i od kojih će imati veliku podršku prilikom organizacije, koja je poprilično kompleksna.

Kako još sabira utiske poslije 13. izdanja trke “Beograd – Banjaluka”, koja je prema svim ocjenama bila daleko najbolja do sada, Kuvalja je iskristio priliku da se posebno zahvali Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji na čelu sa Mlađenom Cicovićem.

– On je već dugo godina uz nas i zaista se potrudi da sve u Beogradu protekne u najboljem mogućem redu. Daleko od toga da se osjećamo strancima u Srbiji, ali je uvijek lijepo kada znate da u svakom trenutku imate na koga da se oslonite – zaključio je Kuvalja.

 

Izvor:(SrpskaCafe)Ostavite komentar: