Banjalučki sport se polako vraća na stare staze slave

01.11.2020. | 20:27

Banjaluka polako vraća epitet “grad sporta”, a najzaslužniji za to su sportisti i klubovi, koji godinama unazad stvaraju šampione. Da se od stare slave ne živi mnogi su osjetili na svojoj koži, pa su zasukali rukave i svako na svoj način, dali doprinos da danas imamo stabilne premijerligaše i redovne učesnike međunarodnih takmičenja.

Ženski sport izašao je iz sjene, pa se tako ponovo radujemo uspjesima košarkašica, odbojkašica i rukometašica.

“Moja žalja je bila da vratimo ženski sport, koji je skoro bio propao. Ne samo u Banjaluci već cijeloj Republici Srpskoj. Mislim da smo dobro uzburkali more i da će iz ovoga profitirati i grad. Dovodimo djevojke koje ovdje studiraju i koje će biti korisni članovi naše zajednice”, rekao je direktor ŽRK Borac Darko Savić.

Sve to ne bi bilo moguće bez podrške. Kako lokalne tako i republičke vlasti. Unazad nekoliko godina ulaže se više sredstava u sam sport, a ono što je najvažnije ubrzano se radi i na infrastukturi. Razvoj sporta podrazumijeva višegodišnja ulaganja, kaže gradonačlelnik Igor Radojičić, a mi smo na dobrom putu da Banjaluci vratimo sjaj iz 70-ih godina, kada smo imali evropske, svjetske i olimpijske šampione.

“Do čega se opet može doći predanim, mukotrpnim radom uz dosta podrške od strane Grada i Republike. To je konačni cilj banjalučkog sporta, da budemo na onim stazama na kojima je Banjaluka bila prije više decenija. Da imamo stabilna međunarodna takmičenja, da imamo poznate i ugledne banjalučke sportiste. Da naši klubovi redovno osvajaju premijer lige i da su na regionalnoj i međunarodnoj sceni”, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, navodi ATV portal.

Radojičić je naglasio da je Grad u poslednje tri godine dao veliki doprinos razvoju sporta uvećanjem finansiranja za 38 odsto, gradnjom novih sportskih objekata i uvođenjem stipendija za najuspješnije sportiste.