Bajić: Postajemo ozbiljan veliki tim

26.06.2021. | 09:25

Drugu sezonu zaredom Igokea će nastupati u Ligi šampiona, ali za razliku od prošle neće morati da igra kvalifikacije, već je direktan učesnik grupne faze takmičenja.

Sjajne partije Aleksandrovčana iz prošle sezone, kada su stigli do top 16 faze u kojoj su upisali tri pobjede, nisu ostale neprimijećene pa sada neće morati da se bore u kvalifikacijama, dok će protivnike u grupnoj fazi saznati 7. jula, kada je zakazan žrijeb. Početak takmičenja zakazan je za 4. oktobar i 32 ekipe biće podijeljene u osam grupa. Pobjednici grupa izboriće direktan nastup u top 16 fazi, dok će drugoplasirani i trećeplasirani igrati dodatni krug, iz kojeg će osam najboljih proći dalje. Titulu brani San Pablo Burgos, dok će pobjedniku pripasti milion evra.

– Srećan sam zbog činjenice da ćemo igrati u grupnoj fazi, što je velika stvar za klub koji pokazuje da godinama unazad dobro radi te da postaje ozbiljan i veliki tim. Vjerujem da ćemo nastaviti u kontinuitetu sa dobrim igrama iz prošle sezone te biti još jači i bolji – rekao je trener ekipe Dragan Bajić.

Iako su u ABA ligi ispali u polufinalu, a nakon ligaškog dijela takmičenja zauzeli četvrto mjesto na tabeli, nisu dobili pozivnicu za nastup Evrokupu.

– Ni mi ni Mornar, koji je bio mjesto ispred nas, nismo dobili pozivnicu za nastup u Evrokupu i okrenuli smo se ka Ligi šampiona, koja raste iz godine u godinu. Smatram da će većina klubova iz ABA lige u narednom periodu biti okrenuta ka FIBA, a ne prema ULEB, odnosno kompaniji ECA, koja vodi to takmičenje – istakao je Bajić, navodi “Glas Srpske”.

Nakon dobrih rezultata iz prošle sezone jasno mu je da će ponovo morati sastaviti jak tim da uspješno parira rivalima. Za sada su stigli Dešon Stivens, Nikola Tanasković, Stefan Đorđević i Entoni Markel Starks. S druge strane otišli su Džeki Karmajkl i Edin Atić, dok će njihovim stopama krenuti Entoni Klemons i Stiven Grej.

– Trudim se da napravim što bolju ekipu za narednu sezonu, iako ćemo imati manji budžet, mada ni on nije bio nešto posebno, s obzirom na rezultate koje smo ostvarili te ispisali jednu veoma lijepu priču. Imamo novo iskustvo igranja na dva superjaka fronta, tako da će nam sada biti malo lakše i vjerujem da će roster biti malo širi, jer će nam biti potrebno svježine tokom sezone. To ne znači da ćemo skretati sa svog puta i naći ćemo mjesta za igrače iz našeg pogona. Oni koji su prošle sezone imali malu minutažu sada se mogu nadati većoj ulozi – naglasio je Bajić.

Unikaha diže kvalitet

Španska Unikaha pridružila se FIBA i od naredne jeseni igraće ovo takmičenje kojem je donijela dodatni kvalitet koji raste svake godine. Pored Igokee učesnici grupne faze iduće sezone su AEK, Lavrio, PAOK (Grčka), Stal Ostrov (Poljska), Manresa (Španija), Bešiktaš, Darušafaka, Galatasaraj, Karšijaka, Tofaš, San Pablo Burgos, Tenerife, Unikaha (Turska), Sasari, Brindizi (Italija), Nimburk (Češka), Oldenburg, Ludvigzburg (Njemačka), Sombatel (Mađarska), Ostende (Belgija), Hapoel Jerusalim, Hapoel Holon (Izrael), Dižon, Strazbur (Francuska), Nižnji Novgorod (Rusija), Ritas (Litvanija), VEF Riga (Letonija).