Bah upozorio: Svjetski sport će prestati da postoji ako se vlade budu uplitale

30.03.2023. | 22:24

Svjetski sport će prestati da postoji u sadašnjem obliku ako se umiješaju vlade država, izjavio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta /MOK/ Tomas Bah.

“Svi akteri ponovo jasno stavljaju do znanja – ne mogu vlade da odlučuju koji sportisti mogu da učestvuju u kojim takmičenjima”, rekao je Bah.

On je poslije sjednice Izvršnog odbora MOK-a u Švajcarskoj rekao da će to biti kraj svjetskog sporta kakav je danas, prenosi TASS.

MOK je 28. marta preporučio da međunarodne federacije dozvole ruskim i bjeloruskim sportistima da se takmiče pod neutralnim statusom, dok neće moći da učestvuju u timskim takmičenjima.

Drugi uslov je da sportisti ne treba da budu pristalice specijalne vojne operacije, niti da budu povezani sa oružanim snagama ili nacionalnim bezbjednosnim agencijama.

Predsjednik Ruskog olimpijskog komiteta Stanislav Pozdnjakov nazvao je ove preporuke apsolutno neprihvatljivim jer bi dovele do raskola u ruskom sportu.

MOK je 28. februara 2022. izdao preporuke međunarodnim sportskim federacijama da zabrane sportistima iz Rusije i Bjelorusije učešće na međunarodnim turnirima, navodeći kao razlog specijalnu vojnu operaciju Moskve u Ukrajini.

MOK je 25. januara iznio prijedlog da se pojedinim sportistima iz Rusije dozvoli učešće na međunarodnim turnirima kao neutralni, pod uslovom da aktivno ne podržavaju specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini.

Oznake: Tomas Bah