“Australijan open” povećava nagradni fonda: Šampionu preko dva miliona dolara

29.12.2023. | 09:48

Nagradni fond “Australijan opena” povećan je za 13 odsto na 86,5 miliona australijskih dolara, odnosno 59,04 miliona američkih dolara za 2024. godinu, a najveći procenat povećanja predviđen je za one koji su igrali u ranijim rundama i kvalifikacijama.

Porast znači da se nagradni fond na Grend slemu u Melburn Parku više nego udvostručio tokom posljednje decenije, ali je novac sada daleko ravnomjernije raspoređen.

“Povećali smo nagradni fond za svako kolo `Australijan opena` sa velikim povećanjem u kvalifikacijama i ranim rundama u singlu i dublu”, naveo je direktor turnira Kreg Tajli u saopštenju za medije.

On je istakao da se ovim želi osigurati da Australija ostane početna platforma za globalnu tenisku sezonu i da igrači i njihovi timovi imaju sve što im je potrebno da im pomognu da igraju najbolje što mogu.

Dva šampiona u singlu će svaki dobiti po 3,15 miliona australijskih dolara /2,15 miliona američkih dolara/, što je više od milion dolara manje nego što su Novak Đoković i Sofija Kenin dobili za osvajanje titula na posljednjem turniru prije kovida 19.

Gubitnici u prvom krugu će, međutim, biti nagrađeni čekom na 120.000 australijskih dolara /88.830 američkih/, što je 30.000 više nego što bi dobili 2020. godine.