Atomska utakmica: Mađarska preko Grčke do svjetskog trona!

29.07.2023. | 12:43

Vaterpolisti Mađarske uspjeli su poslije velike borbe, atomske utakmice, triler završnice i peteraca da stignu do titule prvaka svijeta. Mađarska je slavila protiv Grčke sa 14:13 (4:2, 1:2, 2:3, 3:3 – 4:3).

Golove za Mađarsku postigli su: Marton Vamoš četiri, Đorđo Zalanki četiri, Kristijan Manherc tri, Đorđo Fekete, Deneš Varga, Silard Janšik po jedan. Soma Vogel je imao 12 odbrana, skinuo je četiri peterca tokom penal ruleta. Golove za Grčku postigli su: Konstantinos Genedijunas sa pet, Aleksandros Papanastasiju tri, Konstantinos Guvecis, Janis Fontulis po dva, Dimitrios Skumpakis jedan. Emanuel Zerdevas je imao 11 odbrana, skinuo je tri peterca tokom penal ruleta.

Ljubitelji vaterpola imali su priliku da uživaju u atomskom meču, istinskom spektaklu. Mađarska je dobila prvu dionicu sa 4:2, vodila je tokom druge sa 5:3. Grci se naravno nisu predavali, pa je na kraju treće dionice na semaforu pisalo 7:7.

Uslijedio je rat nerava. Janšik je pogodio za 8:7, Fontulis za 8:8. Manhrec je pravom magijom donio prednost Mađarima, ali je već u sljedećem napadu izjednačenje donio Guvecis. Projektil Zalankija je završio u mreži, ali je Grčka uspjela da stigne do 10:10. Strijelac je bio Genedijunas.

U završna dva minuta, dvije kolosalne prilike je imala Mađarska, dvije kolosalne prilike je imala Grčka, a po dvije fenomenalna odbrane su upisali Vogel i Zerdevas.

Uslijedio je penal rulet. Zerdevas je odbranio pokušaj Varge, a Vogel pokušaj Fontulisa. Vamoš je bio siguran, siguran je bio i Papanastasiju. Zalanki je bio precizan, Vogel je zaustavio pokušaj Guvecisa. Zerdevas je odbranio udarac Janšika, ali je Vogel ponovo odbranio petereca ovoga puta Argiropulosu. Meč loptu je imao Fekete, ali nije uspio da zatrese mrežu, lopta se od jedne, odbila u drugu stativu i izašla u polje. Genedijunas je uspio da vrati Grčku u igru – 12:12.

Varga je bio siguran u šestoj seriji, siguran je bio i Fontulis – 13:13. Vamoš je bio precizan, Vogel je skinuo peterac Papanastasiju, a ogromno slavlje Mađara je moglo da počne.