Analiza pokazala: Ronaldo i Megvajer najčešće vrijeđani na Tviteru

02.08.2022. | 18:38

Analiza u Engleskoj pokazala je da su jedan od najboljih fudbalera na svijetu Kristijano Ronaldo i kapiten Mančester Junajteda Hari Megvajer u prethodnom periodu bili najčešće mete na Tviteru od svih fudbalera u Premijer ligi.

Kako prenosi BBC, Kancelarija za komunikacije, poznatija kao „Ofcom“, analizirala je 2,3 miliona tvitova u prvoj polovini prošle sezone i konstatovala da je među njima bilo skoro 60.000 uvredljivih objava.

Polovina tih uvredljivih objava bila je usmjerena na samo 12 fudbalera – od kojih su osam igrači Mančester Junajteda!

Prva dva mjesta ubjedljivo drže Kristijano Ronaldo i Hari Megvajer. Slijede njihovi saigrači Markus Rašford i  Bruno Fernandeš, peti je golgeter Totenhema Hari Kejn…

Izveštaj je identifikovao dva vrhunca u učestalosti uvredljivih tvitova. Prvi se dogodio na dan kada se slavni Portugalac vratio u Mančester junajted 27. avgusta prošle godine, generišući tri puta više tvitova nego bilo kog drugog dana (188.769), od kojih je 3.961 bilo uvredljivo. Sa 2,3%, to je neznatno niže od dnevnog prosjeka.

Obim postova se uglavnom može objasniti zbog Ronaldovih 98,4 miliona pratilaca. Na današnji dan portugalski napadač se pominje u 90 odsto svih tvitova namijenjenih fudbalerima Premijer lige i 97 odsto uvredljivih tvitova.

Drugi vrhunac je bio 7. novembra 2021. kada je Megvajer tvitovao izvinjenje poslije poraza Mančester Junajteda na Old Trafordu od gradskog rivala Sitija 0:2.

„Zloupotrebe na društvenim mrežama nemaju mjesta u sportu, kao ni u širem društvu, a za borbu protiv toga potreban je timski napor“, rekao je Kevin Bakhurst, direktor grupe „Ofcom“ za emitovanje i onlajn sadržaj uz komentar da „ovi nalazi bacaju svijetlo na mračnu stranu prelijepe zabave.“