Amerikanci pregaženi: Poljska sa Grbićem osvojila zlato u Ligi nacija

24.07.2023. | 07:34

Poljska je prvi put osvojila FIVB Ligu nacija. Na finalnom turniru u Gdanjsku, u fantastičnoj atmosferi, ekipa koju sa klupe predvodi Nikola Grbić u meču za titulu bila je bolja od selekcije SAD-a – 3:1 (25:23, 24:26, 25:18, 25:18).

Poljska je imala velike ambicije u ovogodišnjoj Ligi nacija, takmičenja u kojem je bila domaćin završnog turnira. Na kraju, ekipa selektora Nikole Grbića, lišena pomoći Vilfred Venera Leona, uspjela je da stigne do zlatne medalje, prenosi Sportklub.

Vrlo zanimljiv je bio prvi set, Poljska je stigla do tri vezane set lopte, iskoristila je treću – 25:23. Ipak, u dramatičnom drugom setu Amerikanci su uspeli da uzvrate, izjednačili su tako što su ovaj period igre dobili na razliku – 26:24.

I tu je bio kraj uzbuđenja, na radost sjajne poljske publike iz grada na sjeveru ove zemlje. Vrlo brzo je Poljska povela sa 13:8, potom samo uvećavala prednost do konačnih 25:18.

Još ubijedljivija je bila Grbićeva selekcija u četvrtom setu, ne želeći bilo šta da prepušta slučaju. Povela je Poljska sa 7:2, nešto kasnije bilo je i 14:6. Već tada moglo je da počne slavlje u Gdanjsku…

Poljskoj je ovo četvrta medalja u Ligi nacija, a prva zlatna poslije jednog srebra i dve bronze. Na drugoj strani, SAD sada ima tri srebra i jednu bronzanu medalju u ovom takmičenju.

Najefikasniji u pobjedničkom timu, koji sa klupe predvodi Nikola Grbić, bio je Lukaš Kačmarek sa 25 poena, a najbolje ga je pratio Aleksander Slivka sa 14 poena. U timu SAD najbolji je bio Tori Defalko sa 14, dok je Aron Radel dodao 11 poena.