Amerikanac stiže u Banjaluku: Šajn se pridružuje košarkašima Borca

08.10.2020. | 09:54

Uprava Borca angažovala je pojačanje za nastavak takmičenja u Ligi BiH, kao i debitantskom nastupu u Drugoj ABA ligi, a dres banjalučkog tima obući će Tavarijus Šajn.

Amerikanac ima 26 godina i pokriva pozicije beka ili niskog krila, dok je ugovor sa aktuelnim šampionom Republike Srpske potpisan do kraja sezone. Nastupao je za srednje škole Mekartur i Fort junion vojnu školu dok je studirao na univerzitetu Oklahoma stejt. Prvi dolazak u Evropu u vezi je sa Švedskom kada je 2018. postao član Lulea i tu proveo jednu sezonu dok je prošle nastupao za Dabrovu Gorniču koja se takmiči u Prvoj ligi Poljske. Njegovim angažmanom posebno je zadovoljan trener “crveno-plavih” Marko Šćekić.

– Potreban nam je jedan igrač njegovih karakteristika, jer nismo imali dovoljno iskustva na poziciji beka za nastup na ovom nivou, kao i Drugoj ABA ligi, pogotovo nakon povrede Draška Kneževića. Očekujemo da nam pomogne u napadu, mada je i odbrambeno jako dobar. Odličan je šuter, zna da kreira napad i stvori situaciju za otvoren šut, a pri tome je i dobar asistent. Ekipa bi trebalo da napreduje sa njim i treba imati na umu da smo kao tim debitanti u Ligi BiH te da imamo dosta promijenjen sastav u odnosu na prošlu sezonu – izjavio je Šćekić.

U Banjaluku bi trebalo da stigne u petak i mogao bi da debituje u nedjelju protiv Sparsa u drugom kolu Lige BiH na domaćem terenu.

– Šajn je u SAD i kreće ka Banjaluci pa se nadamo da ćemo ga registrovati do utakmice i daće biti spreman za prvi meč, ali ćemo o tome više znati kada doputuje i obavi trening sa nama – kazao je Šćekić.

Trenutno uprava ne planira da angažuje nova pojačanja dok se sporazumno rastala sa Nemanjom Živkovićem, koji je stigao pred početak priprema.

– Živković je izrazio želju da napusti klub, jer nije bio zadovoljan minutažom pa želi da igra u ekipi gdje će imati više prostora. Nismo željeli da mu pravimo smetnje i prijateljsko smo se rastali. Pored Šajna ne planiramo da dovodimo nove igrače, kao ni da raskidamo saradnju sa sadašnjim te sa postojećim timom dočekujemo iduća kola, kao i nastup u Drugoj ABA ligi – istakao je Šćekić.

ABA balon

Borac će ove sezone prvi put nastupiti u Drugoj ABA ligi, jer je dobio specijalnu pozivnicu rukovodstva regionalnog takmičenja. Prvih šest kola biće odigrao u balonu na Zlatiboru od 9. do 21. novembra. Pored Borca iz BiH još će nastupiti Široki i Sparsi, dok će Srbiju predstavljati Mladost Zemun, Sloboda Užice i Zlatibor, Crnu Goru Lovćen 1947, Podgorica, Studentski centar i Sutjeska, Hrvatsku Gorica, Sloveniju Helios Domžale, a Sjevernu Makedoniju MZT i Rabotnički.