Američki košarkaši ponovo olimpijski šampioni

07.08.2021. | 07:35

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Amerikanci su opravdali ulogu favorita i odbranili zlato osvojeno prije pet godina u Rio de Žaneiru, a u finalu su bili bolji od Francuske rezultatom 87:82.

Sjedinjene Države su osvojile 16. zlatnu olimpijsku medalju u istoriji, četvrtu uzastopnu, čime su se Amerikanci ponovo ustoličili kao najbolja svjetska selekcija, nakon katastrofalnog nastupa na Mundobasketu prije tri godine.

Selektor Greg Popovič je, uprkos novom slabom turniru i blijedim nastupima, došao do prvog uspjeha na klupi nacionalnog tima zahvaljujući NBA zvijezdama, koje su angažovane kako bi se poništio spomenuti neuspjeh iz Kine.

Što se finala tiče, aktuelni šampioni su se revanširali Franuzima za šokantan poraz na startu takmičenja i ovoga puta nisu dozvolili iznenađenje.

Od prvog minuta su zaigrali mnogo angažovanije nego u prethodnim susretima i sve je bilo u rukama kapitena Kevina Durenta.

Stigli su do prednosti sredinom prve četvrtine i od tada se nisu osvrtali. “Trikolori” su parirali do poluvremena i bili blizu, ali onda su Popovičevi izabranici pojačali u trećoj dionici i odlijepili se na 14.

Međutim, ponovo su se rivali vratili i u jednom trenutku došli samo na posed zaostatka (73:70).

Amerikanci su nekako uspjeli da se ponovo odlijepe, ali nikako nisu mogli da privedu meč kraju. Ušlo se u penal-završnicu u kojoj im je višak ipak bio dovoljan da dođu do trijumfa.

Kod pobjednika najbolji je bio Kevin Durent sa 29 poena, uz šest skokova, dok ga je pratio Tejtum sa 19 poena i sedam uhvaćenih lopti.

U poraženom timu Evan Furnije i Rudi Gober su postigli po 16 poena.

Košarkaši SAD su ekipa za najviše zlata u istoriji olimpijskih igara, a šansu za isti učinak imaće i američke košarkašice, koje se u nedjelju u finalu sastaju sa domaćinom Japanom.